logo F1online.sk

Ferrari v Baku nečaká zázraky, vidí sa za McLarenom

Laurent Mekies
© Scuderia Ferrari Press Office
Ladislav Király
Ladislav Király1. 6. 2021

Vyzerá to tak, že Ferrari sa oproti minulému roku mierne zlepšilo. Na boj o pódiá to v klasických pretekoch naďalej nestačí, aj keď v Monaku sa to Carlosovi Sainzovi predsa len podarilo. Bol to však netypický okruh s množstvom pomalých zákrut, ktoré autu SF21 zjavne sadli.

Niekoľko pomalých zákrut bude aj počas tohto víkendu v Baku, ale doplní ich dlhočizná rovinka. A to bude pre Ferrari vzhľadom na menej výkonný motor neprekonateľný problém. Potvrdil to aj pretekársky riaditeľ Scuderie Laurent Mekies.

Ferraristi vykonali pretekové simulácie, ktoré ukázali, že tento tím sa v Baku prepadne na štvrté miesto. Mercedes a Red Bull by mali byť v nedohľadne, no a tretia priečka podľa všetkého pripadne McLarenu. Čo je ešte horšie, Ferrari bude mať v boji o štvrtú pozíciu viacero súperov ako napríklad Alpine, Aston Martin či AlphaTauri.

„Našim hlavným cieľom bude vyťažiť celý potenciál a využiť každú ponúknutú príležitosť,“ povedal Mekies, ktorý sa najbližších niekoľkých podujatí dosť obáva: „Začína sa totiž fáza sezóny, ktorá by pre nás mala byť komplikovaná.“

Po Baku sa bude jazdiť na okruhu Paula Ricarda, potom dvakrát na rakúskom Red Bull Ringu a následne v Silverstone. Dôležitý bude silný motor, ktorým však Ferrari nedisponuje. Nuž a svoju silu v pomalých zákrutách bude môcť Scuderia najbližšie ukázať až na Hungaroringu.

„Počas tohto víkendu očakávame veľmi silný McLaren, ktorému by mali charakteristiky okruhu sedieť. Práve preto by mali prevziať prvú pozíciu za dvojicou tímov bojujúcich o titul. Okrem toho si myslíme, že veľmi konkurencieschopní budú aj Alpine, AlphaTauri a Aston Martin,“ dodal Mekies.

Hlavnou úlohou červených teda bude využitie každej ponúknutej príležitosti. „Použil by som futbalovú metaforu,“ usmial sa Francúz. „Pokúsime sa dobre brániť a udrieť z protiútokov.“

Ferrari má na svojom konte aktuálne 78 bodov a patrí mu štvrté miesto konštruktérskeho šampionátu. McLaren má 80 bodov, Mercedes 148 a Red Bull 149.