logo F1online.skF1online.sk

Cunoda: Bol to ťažký týždeň, aj ťažké preteky

Júki Cunoda
© Red Bull Content Pool
Slavomír Dzuričko
Slavomír Dzuričko26. 5. 2021

Na nováčika Júkiho Cunodu v tíme AlphaTauri a jeho útlu postavu sme si už v priebehu tejto sezóny zvykli, rovnako ako aj na jeho štipľavé poznámky resp. nadávky do vysielačky. Teraz prináša tento mladý japonský pretekár svoj pohľad na nie príliš úspešnú uplynulú veľkú cenu na známom mestskom okruhu v Monaku.

Šťastie sa od mladého Japonca odklonilo už v kvalifikácii, ktorá je špecificky na tomto okruhu kľúčová. Cunoda sa nedostal ani z prvej časti kvalifikácie a nakoniec musel pripustiť porážku aj so zvolenou stratégiou v samotných pretekoch. Obsadil 16. miesto.

„Myslím si, že to bol ťažký týždeň, najmä preteky,“ uviedol Júki Cunoda. „Keď sme sa rozhodli pre stratégiu do pretekov – stredne tvrdé alebo mäkké pneumatiky – celkovo musím zhodnotiť, že nefungovala dobre. Ale plne súhlasím s tým, ako sme sa rozhodli, pretože na to, aby sme získali dobré body, potrebovali sme v porovnaní s ostatnými autami urobiť niečo skutočne odlišné. Potrebovali sme trochu zariskovať.

„Ale tento risk nedopadol dobre. Po celý čas som sa nachádzal za autom. Tempo bolo celkom v poriadku, ale hlavným problémom tohto týždňa bol kvalifikačný výkon. Takže si myslím, že ak tento problém s kvalifikačným výkonom bude v budúcnosti vyriešený, získame lepší výsledok,“ pokračuje japonský pretekár.

„Je to v podstate 50:50. Určite je ešte čo zlepšiť aj na mojej strane. Hlavným problémom bolo, že som v FP2 (druhý tréning) stratil dosť kôl, takže som tam stratil trochu dôvery v porovnaní s ostatnými autami, a hlavne v kvalifikácii túto dôveru potrebujete. Takže to bola moja chyba, išlo o problém z mojej strany. Ale na druhej strane, nastavenie auta takisto nebolo ideálne, takže si myslím, že v budúcnosti to musím dať dohromady,“ povedal Cunoda.

Svojho jazdca si zastal aj šéf tímu AlphaTauri, Franz Tost. Podľa neho sa Cunoda počas svojho prvého víkendu v Monaku veľa naučil, čo mu pomôže pri jeho návrate na tento legendárny mestský okruh.

„Nikdy tu nesúťažil, v žiadnej inej kategórii, takže to boli jeho prvé preteky v Monaku, na trati, ktorú je pochopiteľné dosť ťažké naučiť sa v monoposte Formuly 1,“ uviedol Tost. „Po veľmi dobrom výkone v FP1 (v prvom tréningu) mal malú nehodu v FP2 (v druhom tréningu), ale počas sobotného dopoludnia si mohol naďalej zvyšovať svoju sebadôveru ohľadom trate.“

„Kvalifikácia bola pre neho náročnejšia, stratil nejaký čas a nebol schopný dokončiť ďalšie kolo, čo znamenalo, že len tesne minul Q2 (druhú časť kvalifikácie). Mal čisté preteky a som si istý, že tu v Monaku získal veľa skúseností, ktoré mu pomôžu v budúcnosti,“ uzavrel Franz Tost.

Súvisiace články

Diskusia