logo F1online.sk

Allison: Museli sme skúsiť undercut, Gasly by nás blokoval donekonečna

Lewis Hamilton
© Mercedes
Ladislav Király
Ladislav Király25. 5. 2021

Lewis Hamilton sa v úvodnej časti Veľkej ceny Monaka viezol nalepený na zadné krídlo Pierra Gaslyho. Jeho stratégovia hľadali možnosť, ako sa z tohto zajatia dostať a keď sa za ním na trati objavilo dostatočne veľké okno, povolali ho do boxov.

Stalo sa tak v 29. kole a ich vízia bola nasledovná: Lewis bude mať pred sebou veľmi veľký úsek čistého vzduchu, takže bude môcť dávať jedno rýchle kolo za druhým. Viacerých pretekárov, ktorí sú na trati pred ním, tak „undercutne“.

Ibaže to, čo na papieri vyzeralo pekne a logicky, dopadlo v skutočnosti celkom inak. Hamilton bol s tvrdými pneumatikami po výjazde z boxov pomalý. Nevedel ich dostatočne rýchlo dostať do optima a Gaslyho stratégovia to videli. Keď ho o kolo neskôr povolali na zastávku, na trať sa vrátil pred Hamiltonom.

„Viem pochopiť, prečo je nespokojný,“ povedal technický šéf Mercedesu James Allison o Lewisovi Hamiltonovi. „Kvôli tomuto strategickému ťahu sme prišli o pár miest. Vždy je to ťažké rozhodovanie a dnes sme sa rozhodli pre zlú alternatívu. Lewis ešte mal v pneumatikách pár kôl a ešte s nimi mohol niečo odjazdiť.“

Ani to by však možno ničomu nepomohlo. „Vnímali sme to tak, že Gasly tak skoro nezastane a tým pádom by nás na tej trati blokoval donekonečna. Za nami sa pritom objavilo vhodné okno, vďaka ktorému sme vedeli skúsiť undercut. Bohužiaľ sme však vo výjazdovom kole z boxov nedokázali získať dostatočné množstvo času.“

Už v kvalifikácii sme videli, že jazdci potrebujú na to, aby z gúm dostali maximum, viac kilometrov. A to boli mäkké sady. Keď potom Hamilton v pretekoch dostal tvrdé, tak pochopiteľne v prvých kilometroch nefungovali. Nuž a po malej chvíli sa to potvrdilo aj na Gaslyho prípade. Ten sa z boxov vrátil pred Hamiltonom, ale následne bol mimoriadne pomalý.

„Gasly bol po boxoch taký pomalý, že nás preskočil Vettel a následne aj Pérez. Tak či tak sme v rukách nemali dobré karty. Ak by sme chceli skúšať overcut, bolo by len na Gaslym, kedy by zastal. A mali sme pocit, že to potrvá ešte poriadne dlhú chvíľu.“

„Jednoducho sme to museli zvládnuť cez undercut, pretože inak by prišla taká kritika, ako napokon aj prichádza. Ale bohužiaľ, zvolili sme untercut, nevyšlo to a sme kritizovaní za to, že sme následne prišli o pozície voči Vettelovi a Pérezovi,“ dodal James Allison.

Súvisiace články