logo F1online.sk

Je Monako skutočným rajom pre pilotov? Kde bývajú hviezdy F1 naozaj?

Monte Carlo, Monako
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala21. 5. 2021

Veľká cena Monaka je domácim podujatím pre rodáka z Monte Carla Charlesa Leclerca, no ako doma sa v kniežatstve určite necíti len on. Monako je vo svete Formuly 1 známe ako veľmi vyhľadávané útočisko pilotov a svoj trvalý pobyt tu má ohlásených viacero jazdcov, ktorí na víkendovú veľkú cenu napohľad nemusia cestovať ďaleko. Napohľad…

Žiť v Monaku je z finančného hľadiska veľmi atraktívne, keďže fyzické osoby tu zo svojho príjmu neplatia žiadne dane. A tak z daňových dôvodov do tejto krajiny o rozlohe len 2 km2 prichádzajú spolu s podnikateľmi a inými športovcami aj piloti Formuly 1. Fyzicky ich tu však nebýva tak veľa, ako by ste čakali.

Tento článok vznikol vďaka podpore najformulovejšieho eshopu s nábytkom na Slovensku nabbi.sk.

Lewis Hamilton

Sedemnásobný majster sveta je azda najslávnejším formulovým “utečencom”, ktorý z daňových dôvodov už v sezóne pred ziskom svojho prvého titulu opustil rodnú Veľkú Britániu. Najskôr si to namieril do Švajčiarska, no v roku 2012 sa presunul do Monaka, za čo si s britskými médiami užil svoje.

“Chcel som zmenu,” povedal v tom čase 27-ročný pilot McLarenu Lewis Hamilton. “Tam, kde som žil, to bolo trochu nudné, navôkol nebolo tak veľa ľudí, takže to bol dobrý krok,” poznamenal na margo odchodu z Zürichu. “Tam, kam som sa presťahoval, žije veľa známych, tiež dosť jazdcov. Život je tu vhodnejší na socializovanie sa.”

Na margo výčitiek, že do Monaka vycestoval kvôli daniam a teraz svoju “britskú hrdosť” ukazuje len pred kamerami, zareagoval pred pár rokmi na tlačovke vo Veľkej Británii: “Ľudia si neuvedomujú, že tu dane platím, ale nezarábam tu všetky moje peniaze.”

“Pretekám v devätnástich krajinách, peniaze teda zarábam na dvadsiatich rôznych miestach a dane platím na niekoľkých. Aj tu ich platím dosť. Tejto krajine prispievam, ba nielen to, pomáham držať pokope tím, ktorý zamestnáva 1000 ľudí,” poznamenal dnes už sedemnásobný šampión, ktorý bol vtedy jedným z 5000 najväčších platcov daní vo Veľkej Británii.

O tom, kde presne Lewis Hamilton v Monaku žije, sa toho dodnes veľa nevie. Britský The Sun zrejme na základe správ z roku 2007, kedy sa Hamilton zaujímal o 10-miliónový apartmán v časti Fontvieille na juhu Monaka, uvádza práve túto štvrť ako jeho bydlisko.

Avšak Nico Rosberg na tlačovej konferencii po VC Brazílie 2014 uviedol, že s Hamiltonom dokonca bývajú v jednej budove. Nuž a z Rosbergovho Instagramu vyplýva, že býva na presne opačnom konci Monaka v časti Larvotto.

Tým však pátranie po monackom sídle Lewisa Hamiltona môžeme ukončiť; v týchto časoch totižto oveľa viac času trávi v USA. A veru má kde. Azda trochu stiesnené Monako môže vymeniť za 600 m2 37-miliónového penthousu na newyorskom Manhattane, ktorý sa dostal do jeho vlastníctva v roku 2019.

Ak ho omrzí posedenie na vrchole apartmánovej budovy, ktorú spoluvlastní hviezda NFL Tom Brady, a výhľad na rieku Hudson, má k dispozícii fitness centrum, kurt na squash, knižnicu, vínnu pivnicu a dokonca i bazén.

Brown Harris Stevens
Brown Harris Stevens
Brown Harris Stevens
Brown Harris Stevens
Brown Harris Stevens

Hamilton si v roku 2017 zaobstaral aj iný newyorský apartmán, dokonca ešte väčší. V časti Tribeca si trojposchodový byt s piatimi spálňami a šiestimi kúpeľňami o celkovej ploche 830 m2 kúpil za 40 miliónov eur. Prekvapivo v ňom nikdy nebýval. Komu by sa aj chcelo vyberať nábytok do piatich spální a šiestich kúpeľní…

Vy si však zariaďovanie izieb určite užijete. Pomôže vám nabbi.sk napríklad svojou bohatou ponukou nábytku do spálne aj kúpeľne.

Max Verstappen

Tohtoročný kandidát na majstra sveta vyletel z rodičovského hniezda v roku 2015, keď vymenil otcov dom v Belgicku za luxusný 16-miliónový apartmán v Monackom kniežatstve. Na rozdiel od ostatných pilotov z nášho článku však svoje nové monacké sídlo aj intenzívne využíva.

Na svojich sociálnych sieťach pravidelne pridáva fotografie z priestrannej lodžie, na ktorej najmä v časoch pandémie poctivo trénuje, no nie iba na nej. “Doma mám veslovacie aj lyžiarske trenažéry, taktiež Wattbike, expandery a činky. Do obývačky som si nainštaloval stacionárny bicykel a mám tam televíziu. Povedal by som, že som už dopozeral celý Netflix,” zasmial sa vlani krátko pred štartom sezóny.

K životu v Monaku však neodmysliteľne patria i párty a Max Verstappen určite vie, ako to roztočiť. A istotne mu pri tom veľmi rád asistuje Daniel Ricciardo, ktorý býva v rovnakom bytovom dome. Prezradil to ešte počas sezóny 2017, keď ste na štartovom rošte mohli stretnúť i Felipeho Massu, ďalšieho parťáka z tej istej budovy.

Na VC Ruska sa presne táto trojica stavila o to, že ten pilot, ktorý skončí najvyššie, bude musieť na celý víkend uvoľniť svoj apartmán na poriadnu oslavu. “Všetci žijeme v rovnakej budove v Monaku — Massa, Verstappen a ja, takže v nedeľu (počas pretekov) budeme mať súboj v rámci našej budovy,” zavtipkoval si Daniel Ricciardo ešte v časoch, keď Williams bojoval o pozície v elitnej desiatke. “Massa aj Verstappen majú celkom veľké apartmány, tak azda by oni mohli prenechať svoj apartmán víťazovi.”

Verstappen zareagoval: “Ja mám veľké párty-svetlá, takže sa budú môcť pripojiť. Ak budem vpredu, tak veruže budem oslavovať.”

Nevieme, ako sa skončila vtedajšia párty, no zato sa vďaka dokumentu Ziggo Sport vieme pozrieť na to, ako Max Verstappen dopadol po minuloročnej oslave jeho narodenín… Skonštatujme len, že je dobré, že si kľúč necháva pod rohožkou.

A teraz trikrát hádajte, kto mu do tohto stavu pomohol! Nik iný ako parťák z rovnakého vchodu Daniel Ricciardo. “Oslávenec, si OK?” uisťoval sa ráno v správe Verstappenovi, ktorý však už zbieral kilometre na stacionárnom bicykli.

Párty zviera Daniel Ricciardo tak opäť naplnil povesť vynikajúceho zabávača rovnako ako mnohokrát predtým. Napríklad tak, ako keď robil na Silvestra dídžeja pri grile.

S poriadnym grilom budete hviezdou i vy! Omrknite ponuku záhradných grilov na nabbi.sk.

Sebastian Vettel

Štvornásobný majster sveta z rokov 2010 až 2013 je známy tým, že mimoriadne dbá na svoje súkromie i súkromie svojej rodiny. Nikoho teda neprekvapí, že nakuknúť do jeho sveta nie je vôbec jednoduché, po niektorých krokoch Sebastiana Vettela dokonca takmer nemožné.

Sebastian Vettel si v roku 2010 vyhliadol sídlo v dedinke kantónu Thurgau vo Švajčiarsku, kde podľa svojich slov “našiel pokoj”. Kúpu nehnuteľnosti na pozemku o rozlohe 5000 m2 sa podarilo odhaliť aj vďaka geografickému informačnému systému kantónu, v ktorom sú okrem iného zapísané i mená majiteľov jednotlivých pozemkov.

Koľko Vettela toto sídlo vyšlo, nie je známe. Vie sa len toľko, že šlo o aspoň 3,5 milióna švajčiarskych frankov, keďže v takej výške bola stanovená vyvolávacia cena.

A hoci Heppenheimčanov vidiecky dom mu priniesol do života pokoj, mal i svoje nevýhody. Vettelovi v blízkosti chýbalo jazero, nuž a po námietkach zo strany miestnych ochranárskych organizácií si na pozemku nemohol postaviť ani tenisový kurt či bazén. O čosi si polepšil v roku 2014, keď kúpil menší ostrov o rozlohe 5000 metrov štvorcových priamo na jazere Untersee.

V roku 2019 si prikúpil i susediaci 50-árový pozemok pri svojom dome, zrejme aby sa po odchode pôvodného majiteľa vyhol potenciálnym problémom s novým susedom. Na novom pozemku by dokonca mohol konečne postaviť svoj kurt a bazén, no bude musieť získať povolenie od miestnych orgánov, ktoré mali naňho trochu ťažké srdce.

V čase kúpy podľa nich nesplnil jeden sľub. “Ešte stále má vymeniť oceľový plot okolo jeho pozemku za živý plot,” uviedol Jos Rüegg, dlhoročný miestny prezident WWF (World Wide Fund for Nature, pozn. red.), podľa ktorého si mal Vettel splniť povinnosť do konca roka 2020. “Dúfal som, že to vyrieši skôr.”

Postupne sa tak majetok Sebastiana Vettela v kantóne Thurgau zväčšoval a zväčšoval, až jeho meno z katastrálnych máp prekvapivo úplne zmizlo. Nie však kvôli tomu, že by odtiaľ odišiel. Okrem zaujímavej požiadavky, aby dostal anonymné pripojenie k internetu, sa mu podarilo presadiť si, aby jeho meno nefigurovalo na katastrálnych mapách. Niečo také si bežný smrteľník vybaviť nedokáže a ani žiadni prominentní rezidenti o nikdy o nič také nepožiadali.

Dnes Vettel žije v Thurgau s Hannou Praterovou, jeho láskou z detstva, a tromi deťmi. “S deťmi sa nikdy nenudíte! Ráno nevylihujete v posteli, tri deti, to znamená i veľa práce. Ja si však čas s mojou rodinou skutočne užívam. Je to čas vhodný na rozjímanie. Ak spoločne trávite viac času než obyčajne, dostanete sa aj k takým témam, ktoré by inak zostali opomenuté.”

Čo inak robieva doma Sebastian Vettel? “Mám program na celý deň, nie iba s deťmi. V dome je stále čo robiť, alebo v záhrade, na čo by sa inak zabudlo. Vychádzam len na nákupy,” vysvetlil veľký podporovateľ pokojnejšieho štýlu života, ktorý sa venuje veteránom, starým motorkám, no tento rok pričuchol aj k životu na farme, kde absolvoval stáž. Okrem vstávania o piatej ráno, aby podojil kravy, sa naučil viac o včelách a stal sa ambasádorom iniciatívy, ktorá si dáva za cieľ ich ochranu.

Život na vidieku má svoje čaro, tráviť čas na čerstvom vzduchu je pre Sebastiana Vettela dôležité.

Ako využívate vašu záhradu? So záhradným nábytkom od nabbi.sk sa vaša záhrada stane vaším obľúbeným miestom na prácu a najmä odpočinok.

Kimi Räikkönen

Sebastian Vettel nie je jediným pilotom, ktorý sa rozhodol žiť práve vo Švajčiarsku. Kimi Räikkönen sa so svojou rodinou usadil len hodinu cesty od sídla jeho formulového priateľa Sebastiana Vettela, a teda v mestečku Baar, hoci sa hovorí, že Vettel by mal mať zakúpený dom i priamo v Baare. Dvojica sa má i navštevovať.

Prečo si vlastne posledný majster sveta Ferrari vybral Švajčiarsko? “Predtým, ako som začal jazdiť v F1, som pár rokov žil v Anglicku. Potom som absolvoval vojenčinu vo Fínsku a ako 21-ročný podpísal kontrakt so Sauberom. Presťahoval som sa teda priamo do Hinwilu, bolo to praktické. Krátko potom som sa presunul do Wollerau a teraz už cez desať rokov žijem v Baare pri jazere Zug.”

Iceman si vyhliadol modernú vilu na pozemku s rozlohou 3000 m2 s vnútorným i vonkajším bazénom, zaplatil za ňu približne 20 miliónov eur a pomenoval ju “Motýľ”. Práve z nej pochádza veľká väčšina spoločných fotiek na sociálnych sieťach Kimiho a Minttu Räikkönenovcov.

To však nie je jediná nehnuteľnosť, ktorú fínsky rýchlik vlastní. Jeho vily nájdete v Dubaji, v thajskom letovisku Phuket, nuž a tri domy má i vo Fínsku. Priamo v Helsinkách vlastní trojposchodový dom s ôsmimi spálňami, ktorý sa však dlho snažil predať s cenovkou 15 miliónov eur, čo z tejto nehnuteľnosti spravilo najdrahší dom v celom Fínsku.

Zaujímavosťou je, že v roku 2014 žaloval firmu, ktorá mala presne tento dom rekonštruovať. Napokon sa totiž ukázalo, že šlo o prvotriednych fušerov, ktorí situáciu len zhoršili; všade bolo vlhko a unikala tu voda.

Pred pár rokmi chcel dom kúpiť ruský formulový fanúšik, ktorého nadchla predstava, že by býval na mieste, ktoré pred ním vlastnil jeho idol. Predaj mala stopnúť Kimiho žena Minttu, ktorá dom v Kaskisaari využíva, keď je vo Fínsku bez Kimiho. Podľa svojich slov aby bola bližšie k známym.

Domov má však Kimi len jeden, a tým je vila Motýľ. “Teraz si už neviem predstaviť, že by som mal žiť po celý čas vo Fínsku. Keď skončím s pretekaním vo Formule 1, zostanem aj s rodinou vo Švajčiarsku. Tu sa cítim dobre. Do Fínska sa vraciam len dva-trikrát do roka.”

“Všetky tie lesy, polia a jazerá, Švajčiarsko mi pripomína Fínsko. Tam som vyrástol blízko Helsínk na vidieku. Dnes žijem na vidieku, nie tak ďaleko od veľkého mesta,” vysvetlil pilot Alfy Romeo, z ktorého je dnes otec na plný úväzok.

Dávno má za sebou bujaré dni mladosti, hoci práve počas nich sa dal dokopy s Minttu, kedysi letuškou, ktorá sa cez svojich priateľov ocitla na jednej z Räikkönenových párty. “Mali sme spoločných priateľov, ale Kimiho som nepoznala. Nikdy by som netipovala, že z nás bude pár. Avšak rýchlo som si všimla, že sa v spoločnosti toho druhého cítime dobre.”

“Z nás dvoch bol tou párty šelmou Kimi, ale možno to bolo len súčasťou dozrievania a túžby mladého muža sa ukázať,” okomentovala Icemanove oslavy v jednom z rozhovorov Minttu, ktorá má už s Kimim dve deti: syna Robina, ktorý nasleduje v motoršportových šľapajách svojho otca, a dcéru Riannu.

Zabaviť deti nie je vždy jednoduché, skúšali ste však už trampolíny od nabbi.sk? V ponuke sú i také, na ktorých sa zabavíte aj vy.

Daniel Ricciardo

Daniel Ricciardo sa už v našom článku objavil ako takmer sused svojho bývalého kolegu z Red Bullu Maxa Verstappena. Na rozdiel od neho mu však život v uličkách kniežatstva až tak nevonia. Austrálčan je skôr outdoorovým typom človeka: slnko, pláž, surf, turistika, bicykel, ale i taká práca na farme.

Podobne ako Lewis Hamilton sa radí skôr k tým pilotom, ktorí svoj voľný čas trávia v USA. Presne za týmto účelom sa do Los Angeles prvýkrát nasťahoval už v roku 2014, no svoj prvý dom si zadovážil až v roku 2018 za 11 miliónov eur.

Za túto sumu dostal s poštovým smerovacím číslom Beverly Hills 90210 i dom pôvodne postavený v 60. rokoch s piatimi spálňami, šiestimi kúpeľňami, pomerne skromnou garážou “len” pre dve autá, taktiež bazénom, spa, obrovskou terasou, na ktorej môže naplno využiť svoje schopnosti zabávača. Nechýba výhľad na Tichý oceán.

Sally Foster Jones

O susedské spory sa báť nemusí, veď vedľa neho bývajú také celebrity ako John Legend, Jason Statham, Nicole Kidmanová či Jennifer Lawrencová.

Ten bazén by sa dal inak pekne využiť, Daniel je už istotne na letnú prestávku pripravený. Máte už aj vy lehátka, slnečníky či hojdacie siete? Podrží vás nabbi.sk.

Fernando Alonso

Fernando Alonso sa v našej malej sonde za rezidenciami pilotov trochu vymyká štandardom najväčších hviezd F1, ktoré optimalizujú svoje dane presunom do Monaka či Švajčiarska. Španiel totižto ukazuje, že peniaze preňho nie sú ani zďaleka na prvom mieste.

Majster sveta z rokov 2005 a 2006 počas svojho najúspešnejšieho obdobia v Renaulte žil v anglickom Oxforde. Až následne sa presťahoval do švajčiarskeho Mont-sur-Rolle na brehy Ženevského jazera. A hoci v týchto časoch žil v jednom z európskych daňových rajov, v roku 2009 prvýkrát ukázal, že peniaze uňho nie sú na prvom mieste. Keď sa totiž Renault ocitol v problémoch a v tíme prišlo i na prepúšťanie, Alonso súhlasil s tým, aby sa aj jeho odmena znížila o 30 percent, čo v tých časoch činilo päť miliónov eur.

Po prestupe do Ferrari sa presunul i Alonso a svoje sídlo vymenil za Lugano na hranici Švajčiarska s Talianskom, vďaka čomu sa mu cesta do Maranella skrátila takmer na polovicu. To ešte nebolo to prekvapivé sťahovanie, na ktoré sme narážali v úvode časti o Fernandovi Alonsovi.

Španiel sa v zime pred sezónou 2011 totižto rozhodol Švajčiarsko opustiť a vrátiť sa domov do španielskeho Ovieda, aby bol bližšie pri svojej rodine a priateľoch. To však predstavovalo veľký škrt v jeho čistých príjmoch. Podľa vtedajších informácií britského Mirroru Alonso týmto ťahom prišiel o takmer 60 miliónov eur na daniach. Pritom sa mohol domov do Španielska vrátiť len “pro forma” a dane i naďalej platiť vo Švajčiarsku.

El Nano bol však spokojný. “Je skvelé sa vrátiť späť domov. Rád tie peniaze zaplatím,” uviedol v roku 2011. “Ja nie som chudobný, teraz som len o trochu menej bohatý.”

Presun za rodinou mu za to stál. “Rodina ja základom môjho života,” povedal v roku 2018. “Delím sa s nimi o všetko, hovorím im o svojich úvahách, snoch, cieľoch. Nikdy nerobím nič bez toho, aby som to najskôr neprebral s mojou rodinou.”

Koniec-koncov Fernando Alonso svoje bohatstvo ani veľmi neukazuje, v tomto sa určite nevyrovná takému Lewisovi Hamiltonovi, ktorého luxusné autá či v minulosti dokonca súkromný tryskáč bolo vidieť na titulkách článkov.

“Viete, ja som úplne obyčajný chlapík, bežný priateľ. Viem, koľko stojí fľaša mlieka v supermarkete v Lugane, kde žijem. Viem tiež variť a chodím do kina. Keď ste pilotom F1, všetci robia maximum pre to, aby vám spravili nejakú službu, či už je to tím alebo sponzori. Mimo Formuly 1 si však svoje letenky riešim sám a ceny si porovnávam online. Pri míňaní peňazí som opatrný. V rámci môjho každodenného života sa starám o svoje veci sám,” prezradil Alonso.

Alonso dnes skutočne žije v Lugane, kde koniec koncov vo februári zažil aj nehodu na bicykli. S platením daní v Španielsku pokračuje až dodnes, no na nedostatok peňazí sa určite nesťažuje. Okrem letného sídla v Oxforde a dvoch vo Švajčiarsku vlastní aj 150-miliónový luxusný apartmán na jednom z 52-poschodí mrakodrapu v Dubaji.

Fernando je už za vodou, no my si pri akciách, zľavách a výpredajoch radi prezrieme ponuky predajcov. Na nabbi.sk nájdete akcie či výpredaje vždy, tak prečo ich neomrknúť?

Súvisiace články