logo F1online.sk

Monacké tréningy sa odjazdia už vo štvrtok. Môžu za to peniaze

Monte Carlo, Monako
© Pirelli Media
Milan Kubala
Milan Kubala19. 5. 2021

Od poslednej veľkej ceny na monackej pôde uplynuli už dva roky, je preto dobré pripomenúť si, že súťažný víkend v uličkách kniežatstva vyzerá inak ako na ostatných okruhoch. Rozdiely vidieť všade, dokonca i v harmonograme víkendu, v ktorom sa tradičné “piatkové” tréningy uskutočnia už vo štvrtok. Prečo je tomu tak?

Kým my sme si na monitory prilepili nálepky s upozornením nespomínať pri správach z tréningov piatok, ale štvrtok, vám postačí si zapamätať, že prvý tréning sa uskutoční vo štvrtok o 11:30 a druhý o 15:00. V piatok teda Formula 1 jazdiť nebude.

Vráťme sa však k hľadaniu dôvodu tejto zvláštnosti v kalendári F1. Ukazuje sa, že sa za ním musíme vydať o pár desaťročí do minulosti, do čias, keď sa preteky na brehu Ligurského mora len rodili.

Veľká cena Monaka sa historicky usporadúvala cez víkend, ktorý nasledoval po dni Nanebovstúpenia Pána. Tento kresťanský sviatok sa slávi 40 dní po Veľkej noci, vždy teda pripadne na štvrtok.

Deň Nanebovstúpenia Pána je v Monaku sviatkom, počas ktorého sú všetky finančné inštitúcie zatvorené. Z pohľadu ekonomiky Monaka sa preto oplatilo piatkový formulový program presunúť na štvrtok.

Vo štvrtok boli banky beztak zatvorené, preto uzatvorenie ulíc kniežatstva kvôli monopostom nespôsobilo žiaden vážny výpadok v príjmoch. Monačania však vďaka tomu získali jeden riadny pracovný deň k dobru: v piatok sa otvorili všetky inštitúcie, ulice, a peniaze opäť prúdili.

Postupom času tento dôvod odpadol, keďže sa kalendár koncipuje inak; dôkazom toho je fakt, že sviatok Nanebovstúpenia Pána pripadol na minulý štvrtok. Tradícia však zostala. Monaku vyhovuje, ak nie sú ulice uzavreté celé tri dni za sebou, ale v piatok môžu miestni podnikatelia či hotely doplniť tovar a pripraviť sa na nápor fanúšikov F1.

Hoci je pravda, že nápor tento rok nebude taký veľký, Monako dovolí návštevu najviac 7500 ľudí v sobotu a nedeľu, teda 40% celkovej kapacity tribún.