logo F1online.sk

Zazvonil zvonec a špekuláciám je koniec! Monako má vo vrecku trojročnú zmluvu

Monako, ilustračné
© DPPI/Sauber Media Hub
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 9. 2022

Veľká cena Monaka nekončí. Po dlhých mesiacoch plných špekulácií a vyjednávaní sme v novom kalendári pre sezónu 2023 našli aj toto tradičné podujatie. Jeho zotrvanie tak bolo potvrdené touto formou. FOM však krátko po zverejnení kalendára vydalo aj oficiálne stanovisko, v ktorom potvrdilo, že Veľká cena Monaka zostáva minimálne do roku 2025.

Prakticky v priebehu celého roka sa hovorilo o tom, že Liberty Media nie je spokojná so súčasnou podobou zmluvy medzi Veľkou cenou Monaka a vlastníkom vysielacích práv. Kniežatstvo nielenže neplatilo takmer žiadny poplatok za usporiadanie podujatia, ale malo tiež určité práva týkajúce sa vlastných sponzorov a ďalšie výhody.

Je vysoko pravdepodobné, že tomu všetkému je teraz koniec, ale F1 a Monacký automobilový klub z pochopiteľných dôvodov detaily nezverejnili. Vo svojich stanoviskách hovoria len o vďačnosti za to, že spolupráca bude pokračovať.

„S potešením môžem potvrdiť, že v Monaku sa bude pretekať až do roku 2025. Mám radosť, že 28. mája budúceho roka sa vrátime do uličiek kniežatstva,“ povedal šéf Formuly 1 Stefano Domenicali.

„Chcem poďakovať všetkým, ktorí sa na obnovení spolupráce podieľali, najmä Jeho Veličenstvu monackému kniežaťu Albertovi II., prezidentovi Monackého automobilového klubu Michelovi Boerimu a celému jeho tímu. Tešíme sa na návrat a pokračovanie našej spolupráce,“ dodal Domenicali.

Médiá odhadujú, že Monako bude po novom platiť za usporiadanie podujatia 15 miliónov dolárov ročne, čo je stále veľmi výhodná suma v porovnaní s tým, čo platia ostatní promotéri. Dá sa tiež očakávať, že toto podujatie už nebude mať vlastnú réžiu prenosu, čo nejedného fanúšika istotne poteší.

Liberty Media naproti tomu odľahne, že Monako už (s najväčšou pravdepodobnosťou) nebude vďaka súkromnej zmluve propagovať značku TAG Heuer, ktorá je priamym konkurentom oficiálneho a veľmi prominentného partnera F1 Rolex.