logo F1online.sk

Zbaví sa F1 Monaka? Najprv si to dôkladne premyslite, odkazuje vedeniu súťaže Brundle

Monte Carlo, Monako
© Twitter/Ferrari
Tomáš Masár
Tomáš Masár2. 1. 2024

Budúcnosť Veľkej ceny Monaka v pretekovom kalendári Formuly 1 je nejasná. Preteky v Monackom kniežatstve totiž nie sú zaujímavé z hľadiska príjmov a taktiež ani z hľadiska predvedenej šou na trati. Martin Brundle si preto myslí, že sa FOM rozhodne podujatia na najkratšom okruhu šampionátu zbaviť. Vedenie súťaže však pred týmto krokom vystríha – vyškrtnutie jednej z najtradičnejších a najstarších veľkých cien by totiž so sebou mohlo priniesť neblahé následky.

Časy, keď boli preteky v Monaku jediným okázalým podujatím, sú už nenávratne preč. V súčasnosti máme v kalendári takýchto pretekov hneď niekoľko. Navyše, tieto preteky platia Formule 1 za možnosť hostiť veľkú cenu omnoho väčší balík peňazí, a taktiež sú aj z pohľadu pretekového diania oveľa zaujímavejšie.

„Keď som pretekal vo Formule 1, Monako bolo jediným klenotom súťaže, lenže teraz sú súčasťou kalendára miesta ako Singapur, Abú Zabí, Džidda, Bahrajn, Miami či Vegas,“ vyslovil sa niekdajší pretekár najvyššej motoristickej súťaže a v súčasnosti expert televízie Sky Martin Brundle.

„Dlhodobé prežitie Monaka bude závisieť od jeho schopnosti nájsť rovnováhu medzi zachovaním svojej jedinečnej identity a prispôsobením sa meniacim sa požiadavkám Formuly 1,“ poznamenal 64-ročný Brit.

Pokiaľ sa to Monaku aj nepodarí, Brundle si myslí, že malé kniežactvo na juhu Francúzska by malo v pretekovom kalendári zostať tak či tak. Zbaviť sa jedných z najstarších pretekov by totiž podľa bývalého pretekára Tyrrellu, Ligieru či McLarenu nebolo správne.

„Nazdávam sa, že musíte nájsť rovnováhu medzi históriou a tým, akým smerom sa bude  Formula 1 uberať. Monako je súčasťou kalendára už 73 rokov. Do F1 síce môžete priniesť toľko nových pretekov, koľko len budete chcieť, ale pretečie veľmi veľa vody, kým archívy týchto podujatí budú také obsiahle ako archívy Spa, Monzy, Suzuky či Silverstonu. Jednými z takýchto tradičných pretekov je aj Monako.“

„Myslím si, že je v F1 priestor pre tak nové, ako aj staré preteky. Domnievam sa preto, že by mala Formula 1 akékoľvek úvahy o odchode z Monaka dôkladne zvážiť,“ dodal Brundle.

Súvisiace články