logo F1online.sk

Cunoda: Nastavil som si privysoké ciele, chcel som byť v prvej štvorke

Júki Cunoda po nehode
© FOM
Milan Kubala
Milan Kubala29. 4. 2021

Júki Cunoda zažil v Bahrajne sľubný debut, no v Imole toho pokazil viac ako dosť. Mladý Japonec s odstupom času hovorí, že si nastavil privysoké ciele. Teraz sa chce držať viac pri zemi a postupovať jednotlivými fázami víkendu opatrnejšie než pred dvoma týždňami.

Pilot AlphaTauri toho počas posledných šiestich mesiacov v Imole odjazdil viac ako dosť. Pravidelne si na okruh Enza a Dina Ferrariovcov zašiel s dva roky starým monopostom a pripravoval sa na svoju debutovú sezónu v F1. V piatok pred VC Emilia Romagna preto naskakoval do auta plný sebavedomia.

“Ciele som si nastavil privysoko,” myslí si Júki Cunoda dnes. “Imola je trať, na ktorej mám najviac skúseností. Bol som nadšený z toho, že na nej získam veľa bodov. Už od prvého tréningu som pomýšľal na to, že v kvalifikácii skončím v prvej štvorke. Po problémoch v prvom tréningu však víkend neplynul dobre.”

“V druhom tréningu som mohol jazdiť, ale bol som trochu netrpezlivý. Nuž a v treťom tréningu som sa ocitol v premávke a skončilo to tak, že som nevedel, ako na tom pred kvalifikáciou v skutočnosti som.”

Spomínajúc na samotnú nehodu vo Variante Alta Cunoda poznamenal: “Až do tej zákruty som šiel veľmi dobre, no bol som príliš vzrušený, zabrzdil som neskôr, než kde som to skúšal v dovtedajšej časti víkendu. Vedel som, že sa mi do istej miery bude šmýkať zadná časť, ale pomyslel som si, že to zariskujem. Zadok sa mi však pošmykol viac, než som čakal a narazil som. Toto som nemal spraviť v prvej časti kvalifikácie a naozaj to ľutujem.”

“Mali sme rýchlosť na to, aby sme sa poľahky dostali do Q2. Tlačil som však na to tak, akoby bola tretia časť kvalifikácie a ja som na druhej sade pneumatík. Zmením svoj prístup ku kvalifikácii, v tréningoch vyhodnotím situáciu a svoju rýchlosť,” avizuje junior Red Bullu, ktorý z Imoly odchádzal bez bodu. “V kvalifikácii musím byť konzistentnejší. To je mojím hlavným cieľom. Naučil som sa veľa o mentálnom nastavení. Pred víkendom som sám na seba vyvíjal veľký tlak, aby som získal poriadny bodový balík, kvôli čomu som mal tak trochu pocit, že sa musím ponáhľať. Poučil som sa z toho.”

V Portimau k tomu Cunoda pristúpi inak. “Ešte som tu nikdy nejazdil, takže očakávania sú pre tento víkend nižšie než pred Imolou. Ja sa budem snažiť postupne si budovať rýchlosť, od prvého tréningu a pekne kolo po kole. A pokiaľ ide o kvalifikáciu, tak by som povedal, že svoj prístup proste po Imole musím zmeniť.”

Súvisiace články