logo F1online.sk

Allison o reakcii Mercedesu na prepad: Keď vás niečo poštípe, vyskočíte

Valtteri Bottas
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala17. 4. 2021

Rýchlosť Red Bullu z predsezónnych testov a z Veľkej ceny Bahrajnu Mercedes prebudila zo sna, ktorý si žil v posledných sezónach. Inžinieri z Brackley a Brixworthu si preto museli vyhrnúť rukávy a pustiť sa do práce, aby zmenšili stratu na súperov z Red Bullu. Podľa technického riaditeľa Jamesa Allisona úplne precitli.

Preto sa po pretekoch v Bahrajne pustili do intenzívneho bádania na simulátoroch. “Snažili sme sa nájsť oblasti, v ktorých auto mierne protestovalo, a hľadali balans, s ktorým by nám to v zákrutách fungovalo lepšie,” vysvetlil James Allison, ktorý sa už čoskoro stiahne z pozície technického riaditeľa.

V továrni sa podľa jeho slov vždy pracuje “dosť intenzívne”, no po sklamaní z Bahrajnu vraj bola verva, s ktorou sa pustili inžinieri do práce, ešte väčšia. “Myslím si, že pre ľudí je prirodzené, že keď vás niečo poštípe, tak vyskočíte o niečo svižnejšie než inokedy.”

“My milujeme pretekanie, milujeme tieto súboje, ale nemám radi ten pocit, keď ste len druhí najlepší. Red Bull bol od nás v Bahrajne rýchlejší. My sme robili maximum preto, aby sme naše auto posunuli vpred, aby nás už nič neštípalo. Ale takmer vždy pracujeme dosť intenzívne, teraz sme len preradili na vyšší stupeň,” poznamenal Allison.

Nuž a podľa piatkových tréningov bola táto snaha úspešná. Obaja piloti boli spokojnejší a všetko sa to prejavilo aj na dátach. Na druhej strane však tímu pomohli i podmienky na trati… “Situácia je vždy o čosi ľahšia, keď sa ochladí a vietor zoslabne. Ale určite máme auto, ktoré je spokojnejšie ako v Bahrajne.”

“Kľúč k tomu je však takmer vždy rovnaký, a tým je zabezpečiť, že sa pneumatiky na prednej a zadnej náprave pohybujú na správnych teplotách od brzdného bodu, cez apex až po výjazd zo zákruty,” pokračoval v súvislosti s chladnejšími teplotami a lepšou priľnavosťou asfaltu v Imole.

Na to, ako dopadne tento víkend, si ešte budeme musieť počkať. Mercedes však má šancu pridať už druhé víťazstvo v tejto sezóne potom, čo v Bahrajne aj trochu prekvapivo triumfoval. Allison mal z tohto víťazstva mimoriadne dobrý pocit.

“Určite je to iný pocit ako v minulých rokoch. Interne aj navonok som povedal, že hoci minulý rok bol v mnohých smeroch úžasný — spoločne sme vyrobili jedno z najlepších pretekárskych áut a mali sezónu, ktorá bola takmer dokonalá —, v minulom roku sa neobjavilo veľa vecí, ktoré by boli vskutku pamätné.”

Na to treba konkurenciu a napätie. “Ľahké víťazstvo vám v pamäti neutkvie tak, ako keď oň musíte zubami-nechtami bojovať, keď ako v Bahrajne vyhráte z pozície outsidera, ktorým sme rozhodne boli. Bol to úžasný zážitok. A ten si budete pamätať už navždy.”

Súvisiace články