logo F1online.sk

Taliani chcú dve veľké ceny, rozhodnúť sa môže tento týždeň

Imola, Taliansko
© Autodromo Imola
Milan Kubala
Milan Kubala17. 6. 2020

Lov na ďalšie európske podujatia stále pokračuje. Nakoniec sa však zdá, že problémom nebude málo rýb, ale počet háčikov. Zatiaľ sa hovorí o dodatočných dvoch veľkých cenách, no potenciálni záujemcovia sú aspoň štyria. V Taliansku hovoria o veľmi reálnej šanci, že jeden z víkendov obsadia.

V Taliansku si Formula 1 môže vyberať medzi Mugellom a Imolou. V prospech Mugella hovorí fakt, že ho vlastní Ferrari, ktoré by na ňom zároveň oslávilo svoju 1000. veľkú cenu v F1, no na druhej strane nemusí ponúknuť zrovna to najvzrušujúcejšie divadlo. V tomto smere má Imola o čosi väčší potenciál, hlavne po odstránení poslednej šikany, ktorá sa používala ešte počas veľkých cien San Marina.

Podľa prezidenta Automobilového klubu Talianska Angela Damianiho je všetko na najlepšej ceste. “Máme veľmi reálnu a hmatateľnú šancu,” povedal pre talianske rádio TMW. “Pracujeme na tom. Preteky by sme vedeli zorganizovať v týždni po Monze, prípadne najneskôr dva týždne po nej.”

Z pohľadu tvorby kalendára a ekonomickej otázky by bolo vhodné zorganizovať druhé talianske preteky v nedeľu 13. septembra. Vznikla by nám tak trojička veľkých cien, ktorú by na konci augusta odštartovalo Belgicko, následne by sa šlo v Monze, nuž a uzavreli by ju preteky v Imole alebo Mugelle.

“Z Monzy by sa prakticky nemuseli presúvať, resp. by sa presunuli len kúsok do Imoly alebo Mugella,” podotkol 75-ročný rodák z Lecce. Po skončení Talianskej časti by si Formula 1 mohla opäť na jeden víkend oddýchnuť a pokračovať v uvažovanom Algarve alebo Hockenheime.

“Uvedomujem si, že priveľa pretekových dvojičiek by mohlo televíznych divákov unaviť. Ja by som sa preto radšej obzeral aj po iných okruhoch,” pokračoval na margo dvoch veľkých cien na jednej trati Damiani. Zatiaľ sa tak stane v Rakúsku a vo Veľkej Británii, pribudnúť môžu ešte Rusko, Čína a Bahrajn. V prípade Bahrajnu sa začalo hovoriť aspoň o inej konfigurácii. “My v Taliansku máme šťastie, že máme až tri kvalifikované okruhy.”

Definitívu môžeme spoznať už čoskoro. “V piatok zasadá Svetová motoristická rada FIA. Vo štvrtok v noci máme tiež stretnutie. Môže sa stať, že o všetkom bude rozhodnuté už tento víkend,” doplnil Damiani.