logo F1online.sk

Niektorí zamestnanci AlphaTauri prišli o všetko, hovorí Domenicali

Nyck de Vries
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 5. 2023

Cirkus Formuly 1 v tomto roku do Imoly nezavíta. Smutné konštatovanie, ale za daných okolností je to najlepšie možné riešenie. Aj keď sa spočiatku objavili náznaky, že by sa podujatie mohlo uskutočniť v inom termíne, niečo také je pri súčasnom harmonograme F1 takmer nemožné. Náročnosť celej situácie potvrdil médiám aj šéf Formuly 1 Stefano Domenicali.

Sám sa narodil v Imole a má s týmto krajom nesmierne pevné puto. Zaslúžil sa pritom aj o návrat okruhu do kalendára Formuly 1. Pri pohľade na zdevastované okolie vo svojom rodisku musel aj on smutne konštatovať, že podujatie je za daných okolností neuskutočniteľné.

„Sú to zložité rozhodnutia, ale v určitých situáciách ich musíte prijať,“ povedal Domenicali pre taliansku televíziu Sky Sports. „Je logické dať prednosť tomu, čo sa práve deje. Panuje tu náročná situácia a najdôležitejšia je bezpečnosť zasiahnutého obyvateľstva.“

Záplavy veľmi škaredo zasiahli aj neďaleké mestečko Faenza – sídlo tímu AlphaTauri. Zamestnanci stajne utrpeli obrovské škody, takže by sa cez víkend asi ťažko mohli pustiť do práce, keď sa snažia zachrániť, čo im zostalo.

„Sme so všetkými, ktorých to zasiahlo. Spustili sme kampaň na získanie finančných prostriedkov pre región a pre stajňu AlphaTauri, ktorá sídli vo Faenze. Niektorí zamestnanci AlphaTauri prišli o všetko. Po dohode s úradmi podáme pomocnú ruku v tejto veľmi komplikovanej situácii,“ hovorí Domenicali.

Ťažká situácia vyžaduje ťažké rozhodnutia, ale šéf Formuly 1 opakuje, že aj keď by bol okruh samotný pripravený, uprostred takejto skazy skrátka nie je možné tešiť sa z motoršportu. „Keď som v utorok večer dorazil do dejiska podujatia, bolo mi jasné, že nemáme inú možnosť. Zorganizovanie veľkej ceny Formuly 1 vyžaduje pracovnú silu, logistiku a zázemie,“ povedal Domenicali.

„Trať by bola pripravená na preteky, ale prioritou je teraz niečo iné. Informoval som o tom tímy a nikto nemal najmenšie námietky. Je nám ľúto fanúšikov v Imole a automobilových nadšencov, ale pokúsime sa nájsť dobré riešenie.“

„Vzhľadom na harmonogram sezóny 2023 bude zložité zorganizovať podujatie ešte v tomto roku, ale máme morálny záväzok voči tým, ktorí pracovali na organizácii tohtoročného podujatia,“ povedal Domenicali ešte pred oficiálnym oznámením, že v Imole sa v tomto roku jazdiť nebude.

V Taliansku už načrtli, že jednoduchým riešením by bolo predĺžiť zmluvu o jeden rok za rovnakých podmienok. Promotéri majú s Liberty Media kontrakt do roku 2025, ktorý by sa dal jednoducho o rok predĺžiť a fakticky nahradiť tohtoročný výpadok. Toto riešenie sa pozdáva aj šéfovi Formuly 1, aj keď dodal, že ešte nič nebolo dohodnuté oficiálne.

„S predĺžením zmluvy by sa termín týchto pretekov dal nahradiť v sezóne 2026. Je to jedna z možností,“ pripustil Domenicali.