logo F1online.sk

V okolí Imoly vyčíňa počasie. Podujatie vraj nie je ohrozené

Po štarte VC Emilia Romagna 2022, Max Verstappen
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 5. 2023

Taliansky región Emilia-Romagna čelí začiatkom roka 2023 neľahkej situácii. V oblasti známej svojou prírodnou krásou dlhodobo zúri veľmi nepriaznivé počasie a nedávne záplavy si vyžiadali dokonca aj obete na životoch. Tento týždeň sa v okolí Imoly opäť šijú všetci čerti, ale vedenie Formuly 1 trvá na tom, že podujatie nie je ohrozené.

Aj keď vyzerá situácia veľmi nepriaznivo, fanúšikovia Formuly 1 majú predsa len trochu šťastie. Vo štvrtok by mala mať Imola to najhoršie za sebou a cez víkend už hrozia „len“ prehánky. Pred rozsvietením zeleného svetla by už mohla byť situácia stabilizovaná, ale počasie v prvej polovici týždňa môže negatívne ovplyvniť aj samotné podujatie.

Posledný mesiac si toho obyvatelia v okolí Imoly vytrpeli už dosť a situácia sa nezlepšila ani tento týždeň. Prudké búrky spôsobili rozsiahle záplavy a obrovské škody. V pondelok večer sa všetko ešte zhoršilo a oddelenie civilnej obrany vydalo červený stupeň výstrahy pre región Emilia-Romagna, kde sa nachádza aj dejisko nasledujúcich pretekov F1.

Červený stupeň bude platiť minimálne v utorok a v stredu, varuje obyvateľov pred silným vetrom, lejakmi a búrkami s rizikom záplav a škodách na infraštruktúre, vrátane rizika zosuvov pôdy.

Regionálna vláda tiež varovala, že v najhoršie postihnutých oblastiach môže v utorok spadnúť až 100 mm zrážok. Predpokladá sa, že do stredy sa priemerný úhrn zrážok bude pohybovať okolo 150 mm.

To nie sú dobré správy ani pre fanúšikov Formuly 1, ktorí sa chystajú do Imoly. Krízový štáb totiž odporučil starostom uzavrieť školy, ktoré sa môžu ocitnúť pod vodou. Občanom bolo odporučené obmedziť cestovanie na minimum.

Tým sa nevyhnutne vynára otázka, či nebude ohrozená – alebo inak ovplyvnená – aj Veľká cena Emilia-Romagna, ale červený stupeň výstrahy zatiaľ vedenie športu príliš nevyviedol z miery. Portál Motorsport.com informuje, že „neexistujú žiadne obavy zo zrušenia podujatia. Tímy na veľkú cenu pricestujú podľa plánu.“

Organizátori vraj intenzívne pracujú na tom, aby fanúšikom sprostredkovali ničím nerušený zážitok vrátane plne funkčných parkovísk.