logo F1online.sk

Zrušenie podujatia bolo nevyhnutné, znie z Talianska

Max Verstappen
© LAT Images/Pirelli
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 5. 2023

Je to nesmierne srdcervúce. Imola patrí k obľúbeným miestam každého automobilového puristu. Okruh zažil v ostatných rokoch trochu nečakaný návrat do kalendára, ale toto bájne miesto nemá vôbec jednoduchý osud. Zrušenie podujatia v roku 2023 je ďalšou srdcervúcou ranou v histórii tohto krásneho miesta.

Nič sa nedá robiť, zrušenie tohtoročnej edície Veľkej ceny Emilia Romagna bolo naozaj jediným rozumným riešením. Pri pohľade na vodou zdevastované okolie a obrovské škody na majetku by bolo naozaj nemysliteľné radovať sa z motoršportu. Nezostáva nám iné, len podporiť tunajších obyvateľov a priať im mnoho síl pri zvládaní mimoriadne náročnej situácie.

V utorok sme prvýkrát informovali o neľahkej situácii v Imole a pochmúrnej predpovedi počasia. Nepripúšťali sme si naplnenie čierneho scenára, ale presne to sa nakoniec stalo. Kompetentní sa k situácii postavili rozhodne a podujatie zrušili skôr, než väčšina fanúšikov stihla vôbec vycestovať do Imoly.

To nás privádza k nepríjemnej, ale nevyhnutnej otázke. Čo ďalej? Môžeme si byť istí, že promotéri a ani Formula 1 nenechajú fanúšikov v štichu a riadne ich odškodnia, či už vrátením peňazí za vstupenky alebo možnosťou preniesť si ich na nasledujúci rok. Takéto rozhodnutia však majú veľmi negatívny vplyv na promotéra a neraz môže byť v hre aj jeho prežitie.

„Zrušenie podujatia bolo za takej dramatickej situácie nevyhnutné. Pri pohľade na zložitú skladbu kalendára sa zdá ako najrozumnejšie organizovať tohtoročnú edíciu podujatia v roku 2026, ale to v tomto okamihu nie je priorita,“ povedal prezident Talianskeho automobilového klubu Angelo Sticchi Damiani.

Aby sme jeho slová vysvetlili, Veľká cena Emilia Romagna má s Liberty Media podpísanú zmluvu do roku 2025. Taliani tak už teraz uvažujú, že by sa mohla automaticky predĺžiť o jeden rok, keďže tohtoročné podujatie sa vlastne nestalo.

Je tu aj nepríjemná „technikália“ v Športových pravidlách FIA, podľa ktorých „podujatie zrušené písomným oznámením FIA menej ako tri mesiace pred jeho uskutočnením, nebude zaradené do nasledujúceho ročníka šampionátu, pokiaľ FIA nerozhodne, že zrušenie bolo spôsobené vyššou mocou“.

V tomto smere sa však promotéri v Imole neobávajú, keďže považujú tohtoročné záplavy za ukážkový príklad vyššej moci a asi si nevieme predstaviť, že by im niekto nedal za pravdu. Vo svojom stanovisku to uviedol aj Taliansky automobilový klub pod Damianiho vedením.

„Mimoriadna situácia spôsobená zlým počasím, ktoré opäť zasiahlo región Emilia Romagna, si vyžiadalo zrušenie podujatia z dôvodu vyššej moci,“ uvádza ACI.

„Situácia si vyžaduje maximálnu mieru solidarity s tými, ktorí v týchto dramatických hodinách oplakávajú stratu svojich blízkych alebo boli nútení opustiť svoje domovy.“

„Chceme tiež vyjadriť svoju podporu a poďakovanie štátnym inštitúciám, regiónu Emilia Romagna, poriadkovým silám a civilnej obrane, ktoré v týchto náročných chvíľach vyvíjajú maximálne úsilie pri pomoci obyvateľstvu a zabezpečení oblasti.“

„Nakoniec chceme poďakovať viac ako 3000 ľuďom, ktorí prišli do Imoly a pomáhali zorganizovať podujatie,“ dodáva ACI.