logo F1online.sk

V Monze započala rozsiahla rekonštrukcia. Pre udržanie F1 je kľúčová, odkázal Domenicali

Monza, Taliansko, ilustračné
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 1. 2024

Viete si predstaviť kalendár Formuly 1 bez Monzy? Drvivá väčšina fanúšikov vám na túto otázku odpovie záporne. Nielenže ide o klasické podujatie, ale tiež je to nádherný okruh, ktorý ponúka skvelé preteky. Na tradícii a dobrom divadle si však miesto v kalendári F1 neudržíte. Preto sa v Taliansku pracuje na zmenách.

Monza a druhé talianske preteky v Imole majú svoje kontrakty s Liberty Media platné do roku 2025. O miesto v kalendári sa zvádzajú stále tuhšie a lukratívnejšie boje, pričom klasické okruhy súperia s omnoho bohatšími záujemcami. Nemôžu tak stáť na mieste a musia modernizovať. Každý argument sa pri rokovaniach so Stefanom Domenicalim veľmi zíde.

Aj keď je Talianom a rodákom z Imoly, nemieni nikomu robiť láskavosť. Oficiálne rozhodnutie o osude dvoch talianskych podujatí ešte nepadlo, ale podľa slov Domenicaliho je kľúčové, aby v Monze modernizovali svoje zariadenia, ak si chcú udržať svoje miesto v kalendári.

„Historická hodnota Monzy je nespochybniteľná, ale musíme držať krok s dobou aj v oblasti služieb, ktoré musia zodpovedať cenám,“ prehlásil prezident Formuly 1 ešte vlani. „V priebehu budúceho roka budeme mať jasné predstavy o budúcnosti.“

V pondelok bolo v Monze rušno, keď slávnostne odštartovali práce na rozsiahlej rekonštrukcii. Tá má trvať 140 dní a zaistiť zlepšenie služieb i zázemia okruhu. Prítomný bol aj prezident Talianskej automobilovej federácie Angelo Sticchi Damiani a podpredseda vlády Matteo Salvini. Na pláne je kompletné preasfaltovanie trate, výstavba nového podjazdu, rozšírenie troch už existujúcich, zlepšenie vybavenia boxov, ako aj niekoľko vylepšení tribún.

„Naším hlavným cieľom je vrátiť autodrómu modernú rýchlosť. Už si nemôžeme dovoliť problémy s prílevmi fanúšikov a musíme ponúknuť väčší komfort tým, ktorí na okruh prichádzajú. Stanovili sme si tri ciele, aby sme čo najlepšie splnili požiadavky, ktoré nám boli predložené. Prvým z nich boli podchody,“ prehlásil Angelo Sticchi Damiani.

„Druhý cieľ sa týka tribún. Stále máme niekoľko dočasných konštrukcií, preto postavíme pevnejšie, ktoré budú poskytovať všetko pohodlie v súlade s tým, čo divák očakáva dnes. Každá tribúna bude ostrovom so všetkými potrebnými službami vo vnútri, aby sa diváci nemuseli presúvať.“

„Napokon tu máme novú konštrukciu strechy boxov. Podporné stĺpy budú zosilnené, pretože konštrukcia bude rásť do výšky,“ povedal Sticchi Damiani, pričom táto zmena má význam hlavne pre fanúšikov s najdrahšími lístkami Paddock Club.

Stefano Domenicali sa na margo týchto zmien vyjadril pochvalne. „Pre nás je to kľúčové. Musíme byť schopní prijímať našich hostí pod riadnou strechou a nie pod stanom, ako to bolo do minulého roka.  Okrem toho sú, samozrejme, potrebné aj ďalšie zásahy. Monza má veľkú tradíciu, ale musíme sa pozerať dopredu a ponúknuť okruh na úrovni tých ostatných.“