logo F1online.sk

Masi: Tresty zo Silverstone a Monzy nemôžeme porovnávať

Nehoda Maxa Verstappena a Lewisa Hamiltona z VC Talianska 2021
© Mercedes
Slavomír Dzuričko
Slavomír Dzuričko18. 9. 2021

V priebehu aktuálnej sezóny sme mohli byť svedkami dvoch vážnych kolízií medzi Maxom Verstappenom a Lewisom Hamiltonom, teda lídrami rebríčka jazdcov. Riaditeľ pretekov Michael Masi teraz vysvetľuje rozdiel v trestoch pre jednotlivých pilotov.

Prvá z dvojice kolízií sa odohrala na najrýchlejšej zákrute v Silverstone. Max Verstappen skončil v bariérach, pri náraze s preťažením 51G. Lewis Hamilton dostal 10-sekundový trest v pretekoch. Opačnou bola situácia v Monze, kde nehoda skončila eliminovaním oboch monopostov a Verstappen dostal trest troch miest na štarte v Rusku.

„Myslím si, že jedna z vecí, na ktorých sme sa spoločne s tímami dohodli je, že päťsekundový alebo desaťsekundový trest (v pretekoch) je stále tu, medzi nimi,“ povedal Masi.

„Viete, musíte sa na to pozrieť tak, že ak by pokračovali, bol by to časový trest v pretekoch. Oni však nepokračovali,“ zhodnotil Michael Masi.

„So Silverstone to nemôžete vôbec porovnávať, v rámci jedného incidentu máte vyradené dve autá oproti jednému autu z posledného (incidentu),“ skonštatoval riaditeľ pretekov. „Viete, pretože keď zastavili, nemohli pokračovať vo vykonaní penalizácie, to sa snažím vysvetliť.“

„Takže, ako sme mohli vidieť, tento rok sa uplatňuje penalizácia za miesta na štarte tak, ako sme sa dohodli so všetkými tímami, a uplatňuje sa, keď niekto nepokračuje v pretekoch,“ vysvetlil 42-ročný Austrálčan.

Masi taktiež naznačil, že sa neobáva, že by boj medzi Hamiltonom a Verstappenom prerástol do ďalších kolízií v zostávajúcich pretekoch sezóny.

„Myslím si, že schéma eskalácie je vnímaná v závislosti od toho, na ktorú osobu sa pozeráte, ktorú podporujete,“ povedal Masi. „Ak sa opýtate Christiana (Hornera), pravdepodobne by ste na to získali úplne iný pohľad.“

„Takže z toho viete, že sa nezapletiem do týchto hier. Máme veľmi tesnú a vzrušujúcu majstrovskú sezónu medzi dvoma fantastickými jazdcami. A na to by sme sa mali všetci zamerať,“ uzavrel Michael Masi.

Súvisiace články