logo F1online.sk

Áno, podlahu sme skryli, aby ju nevideli súperi, priznal Allison

Mercedes W12, Lewis Hamilton a Valtteri Bottas
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala2. 3. 2021

Mercedes je azda najotvorenejším tímom vo Formule 1. Po každých pretekoch odpovedá aj na citlivejšie otázky divákov, prezrádza technické tajomstvá svojho monopostu a dnes netají, že niečo tají. Tentoraz sú to detaily ohľadom podlahy.

Na rendroch a záberoch z továrne Mercedesu sme si mohli všimnúť, že podlaha nového Mercedesu W12 je úplne plochá a bez akýchkoľvek výčnelkov či zárezov. Môžeme si však byť istí, že v takejto podobe určite nevyrazí na trať.

“Neukázali sme vám časť pozdĺž hrany podlahy,” priznal James Allison, technický boss Mercedesu. “Túto oblasť najviac zasiahli nové pravidlá, tu sa pokúsili znížiť výkon áut tým, že upravili pravidlá ohľadom podlahy.”

“V tejto oblasti je aj celá sada aerodynamických detailov, ktoré nie sme pripravení ukázať svetu. Nie preto, že by tam tie veci neboli, ale preto, že nechceme, aby ich videli naši súperi. Nechceme, aby to začali skúšať a napodobňovať v ich veterných tuneloch,” vysvetlil 53-ročný Brit. “Toto nám dá náskok niekoľkých týždňov.”

Keby Mercedes ukázal všetky karty, je takmer isté, že už na predsezónnych testoch by sme mohli vidieť veľmi podobné riešenia u konkurencie. Do testov totižto zostáva ešte desať dní. “Myslím si, že všetci veľmi pozorne sledujeme, čo robia súperi. Vieme, že sa budú pozerať. Zatiaľ im to ukázať nemusíme, no tak im to ani neukazujeme.”

Mercedes

Niektoré úpravy však vidieť, ide najmä o také, ktoré konkurencia neodkáže skopírovať v priebehu pár dní. Jedným takým príkladom je vypuklina na krytoch motora nového Mercedesu W12.

“Stačí letmý pohľad, aby sme si všimli, že je to v mnohých smeroch náš starý kamarát,” pokračuje na margo rozdielov medzi W11 a W12 Allison. “Má rovnaký monokok ako vlani, rovnakú prevodovku ako vlani, veľká časť štruktúr v jeho útrobách je totožná.”

“Keď sa však prizriete bližšie, uvidíte pár výrazných zmien. Rýchly pohľad na bočnice a zbadáte dosť sexy vypuklinu na krytoch motora, ktorá ukrýva časť práce, ktorú odviedli naši priatelia z motorárne, aby do tej jednotky pomestili čo najviac koní. A tiež zvyšok auta; je odeté do nových šiat, má nové aerodynamické komponenty, ktoré sa, dúfame, postarajú o to, že toto auto bude úspešné,” uzavrel.

Súvisiace články