logo F1online.skF1online.sk

AlphaTauri bude opäť testovať v Imole, dokonca dvakrát

Pierre Gasly
© Scuderia AlphaTauri
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 1. 2021

Zima 2021 je vo Formule 1 poznačená snahou jednotlivých tímov čo najviac pomôcť novopríchodzím pilotom prispôsobiť sa novému prostrediu. Jazdecký trh bol v minulom roku veľmi rušný a čo viac, v padoku budeme mať i troch nováčikov. Tí sa okrem všetkého musia vysporiadať ešte aj s extrémne krátkymi predsezónnymi testami.

Týka sa to pochopiteľne i japonského mladíka Jukiho Cunodu. Tento 20-ročný rodák zo Sagamihary zažil skutočne raketový vzostup. Do Európy prišiel prvýkrát v roku 2019, v roku 2020 jazdil vo Formule 2 a v tomto roku ho uvidíme vo Formule 1. To sú skutočne veľké kroky, nielen po technickej, ale aj jazykovej stránke. Juki síce vo všetkých oblastiach urobil za posledný rok veľký pokrok, no ani to nemusí stačiť. AlphaTauri preto nenecháva nič na náhodu a testy skrátené len na tri dni si plánuje kompenzovať.

Podľa informácií portálu Motorsport.com si to celok z Faenzy, podobne ako v minulom roku, namieri do neďalekej Imoly, kde sa mimochodom uskutoční aj druhý podnik sezóny 2021. AlphaTauri tam plánuje uskutočniť dva testovacie programy a jeden filmovací deň. Zúčastní sa ich nielen Cunoda, ale aj jazdecká jednotka Pierre Gasly.

Prvý by sa mal uskutočniť budúci týždeň v termínoch 27. a 28. januára a piloti tímu tam vyskúšajú dva roky starý monopost. Ďalší je na programe 23. až 25. februára, pričom jeden deň bude pravdepodobne filmovací a na trati prvýkrát uvidíme i nový monopost pre sezónu 2021. Pripomíname, že podľa pravidiel majú tímy k dispozícii dva filmovacie dni počas celého roka, využívajú sa špeciálne pneumatiky a maximálne môžu odjazdiť 100 kilometrov.

Nový monopost AlphaTauri bude používať rovnaké šasi ako jeho predchodca AT01, avšak s výrazne pozmenenou aerodynamikou. Čiastočne kvôli novej podlahe, ktorá musí podliehať novým technickým pravidlám. Podľa Motorsportu bude mať auto užší nos, na ktorý museli byť využité vývojové žetóny. A hoci to pravidlá umožňujú, tak AlphaTauri napokon nesiahne po zadnej časti monopostu RB16 sesterského tímu Red Bull.

Súvisiace články

Diskusia