logo F1online.sk

VC Sao Paula: Súd namieta voči zmluve medzi organizátorom a mestom

Interlagos, Sao Paolo, Brazília
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala13. 1. 2021

Na konci minulého roka Formula 1 s novým organizátorom brazílskych pretekov v Sao Paule podpísala päťročný kontrakt. Teraz sa však ukazuje, že promotér ešte nemá vyhraté, zmluva totiž nebola podpísaná v súlade s platnými zákonmi. Súdy jej účinnosť preto pozastavili.

Pre organizátora bolo kľúčové dohodnúť sa s mestom na podpore pretekov. Vysvitlo, že na zorganizovanie veľkej ceny bude Sao Paulo prispievať sumou takmer troch miliónov eur ročne počas celého trvania kontraktu.

Doteraz verejnosť vedela len o finančnej podpore určenej na renováciu okruhu, a tak zverejnenie týchto čísel spustilo negatívnu reakciu. Aj na základe spísanej petície zakročil sudca Emílio Migliano Neto, ktorý pozastavil účinnosť zmluvy.

“Fakty jednoznačne odhalili, že aspoň v tejto fáze boli vyslovene porušené princípy verejnosti a transparentnosti,” píše sudca v odôvodnení. “Z tohto dôvodu je potrebné pozastaviť účinnosť zmluvy za účelom vyhodnotenia, či boli na položky v podpísanom kontrakte vynaložené prostriedky efektívne.”

Mesto Sao Paulo má päť dní na to, aby zostavilo požadovanú dokumentáciu. Veľkú cenu by to ohroziť nemalo, kompetentní len budú musieť vyriešiť viac byrokracie.