logo F1online.sk

Z Lewisa Hamiltona by mohol byť čestný brazílsky občan

Lewis Hamilton
© Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 4. 2022

Lewis Hamilton ako občan Brazílie? Čoskoro možno realita. Brazílsky kongresman André Figueiredo sa momentálne usiluje o udelenie čestného občianstva pre sedemnásobného majstra sveta. Hlasovanie sa uskutoční čoskoro, no britský šampión sa už vyjadril, že takúto poctu s hrdosťou prijme.

Brazília je rodiskom jeho hrdinu z detstva Ayrtona Sennu. V priebehu kariéry používal aj farby inšpirované týmto velikánom Formuly 1 a jeho rodiskom. Po svojom treťom víťazstve na brazílskom okruhu Interlagos v roku 2021 so sebou na pódium priniesol aj vlajku tejto juhoamerickej krajiny.

Tá v súčasnosti nemá na rošte svojho zástupcu. Po odchode Felipeho Massu do dôchodku Brazília čaká na svojho ďalšieho domáceho hrdinu. Udelením čestného brazílskeho občianstva by si však mohla trochu „prisvojiť“ Lewisa Hamiltona.

Kongresman André Figueiredo sa za udelenie čestného občianstva pre Hamiltona zasadzoval už po skončení minuloročných pretekov. Teraz jeho návrh podporil aj podpredseda Demokratickej strany práce Ciro Gomes, ktorý na sociálnych sieťach uviedol: „Hamilton, už žiješ v našich srdciach a s týmto titulom nám budeš ešte bližší.“

Vo svojej odpovedi pridal Hamilton na sociálne siete množstvo brazílskych vlajok a neskôr k tomu dodal: „Bolo by mi cťou.“ Posledné slovo však bude mať vo svojom hlasovaní dolná komora brazílskeho parlamentu, ktorá napokon rozhodne.

Lewis sa pred nadchádzajúcou Veľkou cenou Emilia-Romagna rozhodol krajinu navštíviť a na túto tému veselo žartoval pre tlačovú agentúru Reuters. „Čakám na svoj brazílsky pas.“

„Chcel by som tu stráviť viac času. Majú tu takú nádhernú kultúru. Zatiaľ som bol len v Rio de Janeiro a São Paule, ale rád by som sa sem ešte vrátil na Vianoce alebo Nový rok. Futbalista Neymar ma pozýva každý rok, rovnako tak surfista Gabriel Medina, ale nikdy som nemal príležitosť,“ dodal Hamilton.