logo F1online.sk

Formuloviny: Brazília – trať dvoch extrémov s vášnivými a hlučnými fanúšikmi

Interlagos, Sao Paulo, Brazília
© DPPI/Sauber Media Hub
Milan Kubala
Milan Kubala13. 11. 2022

Brazílsky Interlagos sa vie postarať o parádnu šou. Trať totiž ponúka niekoľko miest na prebiehanie, viacero jazdeckých výziev, no najmä na ňu každoročne zavíta záplava hlučných a veľmi oduševnených fanúšikov. Tí oblasť medzi dvoma jazerami premenia na veľkú párty.

Veľká cena Sao Paula nezaostáva však ani historicky. Mená legiend ako Ayrton Senna, Emerson Fittipaldi, či Nelson Piquet zarezonujú aj u mladších fanúšikov a patria medzi najlepších jazdcov histórie tohto športu.

Autá kráľovskej motoristickej disciplíny sa prvýkrát v najväčšej juhoamerickej krajine objavili začiatkom 70. rokov minulého storočia a pravidelne sa sem vracali až do kovidového roku 2020. Väčšia časť pretekov sa uskutočnila na tradičnom okruhu Carlosa Paceho, ktorý zakaždým prináša vzrušenie a emócie.

Vedeli ste však, že Interlagos vyzeral pôvodne inak? Že kedysi sa jazdilo na inej konfigurácii okruhu, ktorá ku koncu nedosahovala požadovaných kvalít, že za jeho hranicami sa začali rozprestierať slumy, ktoré dokonca Jodyho Schektera prinútili pokúsiť sa zorganizovať bojkot jazdcov, alebo že Interlagos na niekoľko rokov z kalendára F1 vypadol? Aj takéto problémy museli riešiť miestni organizátori.

Viac o krásach, ale aj problémoch okruhu, ktorý oficiálne nesie meno Autódromo José Carlos Pace, nám už v ďalšom dieli Formulovín povedia Števo Eisele a Braňo Ježík.

Príjemné počúvanie!

Na Formuloviny sa môžete tešiť vždy v stredu pred veľkou cenou — podcast je dostupný na najpopulárnejších platformách Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a na webe redbull.sk/formuloviny.