logo F1online.skF1online.sk

V Riu pochovali plány na výstavbu okruhu

Max Verstappen po víťazstve na VC Brazílie 2019, šachovnicová vlajka
© Red Bull Content Pool
Jakub Vaverka
Jakub Vaverka2. 2. 2021

Rio de Janeiro sa vzdalo doterajšej snahy priniesť veľkú cenu F1 do ulíc tohto mesta. Plán na výstavbu nového okruhu, ktorý mal nahradiť zalesnenú časť, definitívne padol.

V čase, keď mala Veľká cena Brazílie na okruhu Interlagos veľmi ďaleko od podpisu novej zmluvy, sa objavili správy, že by F1 mohlo hostiť druhé najväčšie mesto tejto juhoamerickej krajiny – Rio de Janeiro. Ambície boli smelé, nová trať, na ktorej sa mala strihať páska v roku 2021, mala vyrásť v lesoch Camboata.

Nový primátor mesta Eduardo Paes pripravovanú snahu stopol, jeho slová priniesol portál Firstpost.com. „Musíme hovoriť o obnove zelene, nie o jej ničení,“ povedal na mestskom rokovaní. Práve mestskí poslanci dali signál na to, aby sa budovanie trate stoplo a nepokračovalo sa v pustošení lesov.

„Mestské zastupiteľstvo sa zhodlo, že doterajší proces nebude pokračovať,“ objavilo sa v oficiálnom vyhlásení mesta, ktoré priniesla spravodajská agentúra AFP. Okrem toho, okruh Interlagos bude hostiť preteky F1 na základe nového kontraktu až do roku 2025.

Veľká cena Sao Paula by sa mala konať aj napriek nejasnostiam, ktoré sa ohľadom viacročnej dohody objavili, hoci definitívny verdikt sme ešte nepočuli. Problémom je financovanie VC zo strany mesta, proti dohode medzi organizátorom a mestom bola dokonca spísaná petícia.

„Fakty bez pochýb prezradili, aspoň v tejto fáze, že princípy verejnosti a transparentnosti boli narušené,“ povedal sudca Emilio Migliano Neto minulý mesiac. „Z tohto dôvodu je potrebné zastaviť vykonávanie zmluvy a posúdiť, či boli zdroje na pokrytie výdavkov uvedených v zmluve vynaložené efektívne,“ znelo stanovisko sudcu.

Súvisiace články

Diskusia