logo F1online.sk

Massa a Glock spolu prehovorili prvýkrát od VC Brazílie 2008

Felipe Massa a Timo Glock
© Instagram/realtimoglock
Milan Kubala
Milan Kubala15. 11. 2021

Čítate správne. Tridsaťsekundový majster sveta z roku 2008 Felipe Massa a bývalý pretekár F1 Timo Glock spolu prehovorili prvýkrát za posledných trinásť rokov, ktoré uplynuli od azda najpamätnejšej veľkej ceny v histórii. A bol to veľmi príjemný rozhovor, po ktorom sa už 39-ročný Nemec nebude báť s Felipem Massom stretnúť.

“IS THAT GLOCK?!” zvolal Martin Brundle komentujúc zlomové momenty Veľkej ceny Brazílie 2008 a napokon aj celého šampionátu. V ňom sa z prvého titulu tešil Lewis Hamilton, ktorý sa pred inkriminovanou dvanástou zákrutou dostal na piate miesto a získal chýbajú posledný bodík. A získal ho vďaka tomu, že predbehol Tima Glocka.

Pilot Toyoty sa vtedy ocitol v nezávideniahodnej situácii, keď na pneumatikách do sucha mal problém sa vôbec udržať na čoraz zmáčanejšej trati. Predbehlo ho niekoľko monopostov vrátane toho Hamiltonovho, čo Glockovi dodnes milióny fanúšikov neodpustili. Niektorí sú dokonca stále presvedčení, že to spravil naschvál, aby si ako Nemec spravil očko u nemeckého Mercedesu.

Aj z tohto dôvodu mal obavy zo spoločného stretnutia. Vyhýbal sa mu celé štyri roky v sezónach 2009-2012, kedy spoločne brázdili okruhy F1. “Desať rokov som sa bál s ním prehovoriť,” priznal Timo Glock v spoločnom rozhovore s Felipem Massom, ktorých dal po trinástich rokoch dokopy Martin Brundle.

Bola to však Glockova chyba, že Massa prišiel o titul? Rozhodovať sa začalo v 67. kole, keď sa nad okruh prihnali dažďové mraky a piloti museli prijať podobné rozhodnutie ako tento rok v Soči. Prezuť? Neprezuť? Felipe Massa zamieril do boxov rovnako ako jeho súper v šampionáte Lewis Hamilton.

Toyota však mala iné plány. “Zariskovali sme, zostali sme na trati s oboma autami a boli sme zvedaví, kam to až dotiahneme. V jednej chvíli chlapcom hovorím, že nemyslím si, že zvládneme tie posledné dve kolá,” spomína Timo Glock.

V tíme si uvedomili, že spravili chybu, no napraviť ju sa už nedalo ani keby chceli. “V tej chvíli som sa už nemohol vrátiť do boxov, pretože v boxoch sa začali prípravy na celú ceremóniu. Boxy boli zavreté, všetci šaleli, pretože Felipe bol v tej chvíli vlastne majstrom sveta. Povedali mi, že sa nemôžem vrátiť do boxov a musím zostať na trati.”

Nasledovalo preto obrovské trápenie. Čím bližšie bola cieľová čiara, tým bolo väčšie. Glock mal plné ruky práce s tým, aby auto vôbec udržal na trati. V dvanástej zákrute podľa svojich slov ani netušil, kto všetko sa dostáva cez neho.

“Vtedy som si pomyslel, že sa strašne prepadávame, toľko ma predbiehalo monopostov. Nevedel som, že tam sú aj autá o kolo pozadu,” vybavuje si absolútny chaos, v ktorom si Hamiltona ani nevšimol. “Nemal som absolútne žiadne poňatie. Keď som odstavil auto v parc fermé, Lewis zastavil priamo predo mnou a môj inžinier mi povedal, že Lewis je majster sveta. Tak som k nemu podišiel a zagratuloval mu.”

Lewisovi Hamiltonovi musel spadnúť obrovský kameň zo srdca, že neťahal za kratší koniec druhý rok za sebou. To však nezmiernilo žiaľ Scuderie Ferrari a ani Felipeho Massu, ktorý bol pred pretekmi odhodlaný spraviť všetko pre víťazstvo.

Massa nevstupoval do veľkej ceny ako favorit, na Lewisa Hamiltona mu chýbalo sedem bodov — nezabudnime, že v tých časoch sa ich za víťazstvo udeľovalo len desať. Massa i napriek tomu nepanikáril a veril. “Mohli ste vidieť, ako Felipe rečou tela jasne hovoril, že chce tie preteky vyhrať a bude to jeho cieľ. Zato Lewis bol nervóznejší, mohol toho viac stratiť,” pripomenul minúty pred štartom Glock.

“Boli to tie najúžasnejšie preteky,” vysvetlil Felipe Massa, ktorému domáci priaznivci dodávali energiu a nakoniec ho naplnili aj peknými spomienkami na Interlagos. “Bojoval som o titul, spomínam si na všetkých tých fanúšikov, ktorí sa ma snažili podporiť, keď som stál na štartovom rošte.”

Massa vyštartoval z pole position a na rovnakej pozícii dorazil do cieľa. Na tribúnach sa strhol obrovský ošiaľ, výbuch radosti v kokpite bol o čosi menší. “Keď som preťal cieľovú čiaru, oslavoval som, ale nie ako majster sveta. Oslavoval som ako víťaz a hovoril som si, možno, možno…”

Vtedy si veruže ešte ničím nemohol byť istý, Lewisovi Hamiltonovi trvalo ďalších takmer 39 sekúnd, kým prišiel pod šachovnicovú vlajku. V boxoch sa však už tuho oslavovalo. Všetci si určite spomíname na zábery na Massovho otca, ktorému skamenela tvár, keď sa dozvedel, že Hamilton nakoniec vyhrá.

“Sledovať to bolo najťažšie, našťastie som to nevidel pred pódiom,” pripustil 40-ročný rodák zo Sao Paula. “A bolo dobré, že som tie preteky vyhral. Víťazstvo mi pomohlo uvedomiť si, že som spravil maximum.”

Glock Massovi vystrúhal obrovskú poklonu za to, ako rýchlo sa postavil na nohy. “Vyšiel na pódium a bol taký silný, myslím si, že nie je veľa jazdcov, ktorí by takto zareagovali. Bolo to ohromujúce.”

Štáb Sky Sports dvojici ukázal aj palubné zábery z posledného kola z pohľadu Tima Glocka. Na nich sa jasne ukázalo, že Nemec nemal všetko vo svojich rukách. Massu len viac utvrdili v tom, čo si myslel už predtým; že strata jeho titulu nebola Glockova chyba.

“Tie palubné zábery z celého jeho posledného kola som nikdy nevidel, je to neuveriteľné,” uviedol Felipe Massa a obrátil sa ku Glockovi: “Myslím si, že toto je dôležité povedať: Nikdy som si nemyslel, že by si tam niečo spravil naschvál.”

Mnohí fanúšikovia na to majú dodnes iný názor, no už ich je podstatne menej ako v dňoch a týždňoch po skončení sezóny. “Keď som odchádzal z Brazílie, na letisko ma musel sprevádzať policajný sprievod. Mojej rodine, dokonca mojim rodičom domov začali chodiť príšerné listy. A áno, niektorí ľudia si stále myslia, že som to spravil naschvál. Keď som včera povedal, že ma čaká tento rozhovor, tak mi ľudia hovorili, že sú zvedaví, ako Felipemu vysvetlím, že som Lewisovi uvoľnil cestu a nebojoval som proti nemu.”

Massa sa svojho formulového kolegu zastal a prezradil, že viac ako Brazília ho mrzela odtrhnutá palivová hadica v Singapure. “Timo, nikdy som nemal nič proti tebe a je fajn byť tu s tebou. Rozumiem, čím si si musel prejsť. Nechcel by som byť v tvojej pozícii. Je veľmi dôležité, aby ľudia pochopili, že nespravil nič zlé, snažil sa odjazdiť vlastné preteky najlepšie, ako vedel.”

“Veľmi ťažko sa mi sledovalo, čo sa udialo v Singapure. To bolo oveľa horšie a oveľa bolestivejšie ako ten záverečný boj o titul, aj keď som tam bol a prehral o bod. Môžem povedať, že som hrdý na to, čím som si prešiel. Spravil si maximum a je fajn ťa vidieť,” doplnil predtým, ako Glocka objal.

Instagram/realtimoglock