logo F1online.sk

Hamilton je brazílskym občanom! Chcem to venovať Ayrtonovi Sennovi

Lewis Hamilton
© LAT Images/Pirelli F1 Press Area
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 11. 2022

Lewis Hamilton je od tohto týždňa brazílskym občanom. Od volených zástupcov brazílskeho ľudu dostal sedemnásobný majster sveta čestné občianstvo. To si v pondelok aj oficiálne vyzdvihol a venoval ho jednému z najväčších synov Brazílie Ayrtonovi Sennovi.

Návrh politika Andrého Figueireda bol podaný ešte v minulom roku a 9. júna jeho návrh oficiálne schválili. Čestné občianstvo si Lewis v pondelok aj oficiálne prevzal v snemovni brazílskeho parlamentu a túto poctu venoval svojmu idolu Ayrtonovi Sennovi.

„Chcel by som povedať veľké, veľké ďakujem všetkým tu v snemovni a všetkým ostatným, ktorí vyvinuli veľké úsilie, aby sa tento deň stal skutočnosťou. Úprimne, je to pre mňa tá najväčšia česť byť tu a prijať toto občianstvo. Naozaj cítim, že teraz som jedným z vás,“ povedal Hamilton, ktorý v snemovni zožal obrovský potlesk.

„Od môjho prvého príchodu sem, v roku 2007, sa láska k tejto krajine len zväčšovala. Pri všetkých tých spoločných zážitkoch, najmä pri víťazstve v roku 2021, som vedel, že ma povzbudzujete a bol to jeden z najvýnimočnejších momentov v mojom živote. Už sa neviem dočkať nášho spoločného úsilia o ďalšie napredovanie.“

„Túto poctu chcem venovať Ayrtonovi Sennovi, jeho rodine, priateľom a fanúšikom. Keď som mal päť rokov, videl som Ayrtona prvýkrát pretekať a vtedy som vedel, že chcem byť majstrom sveta ako on,“ povedal Hamilton.

„Vtedy som sa dozvedel o Brazílii, vtedy som začal hrať futbalovú hru FIFA za Brazíliu! Skrz jeho oči som však mohol vidieť vášeň Brazílčanov a aká hlboká je láska a vášeň k vašej krásnej krajine. Veľmi sa teším, že tu môžem stráviť viac času,“ dodal novopečený Brazílčan.