logo F1online.sk

Organizátor VC Číny oficiálne požiadal o zmenu termínu

Šanghaj, Čína
© Pirelli Motorsport
Milan Kubala
Milan Kubala9. 1. 2021

Veľká cena Číny sa zrejme neuskutoční v termíne, ktorý má vyhradený v kalendári pre rok 2021. V sobotu to naznačil organizátor pretekov v Šanghaji. Formulu 1 podľa svojich slov oficiálne požiadal o presunutie pretekov na druhú polovicu sezóny.

Po vyhláseniach Lawrenca Strolla, ktorý je skalopevne presvedčený o tom, že oficiálne potvrdenie odloženia VC Austrálie je len otázkou najbližších dní, ide o ďalšiu nepríjemnú zmenu v kalendári a jasnú indíciu, že plán B, ktorý sa v médiách objavil pred pár dňami, má k realite veľmi blízko.

“Takmer každý týždeň sme v kontakte s F1 prostredníctvom konferenčných hovorov,” uviedol v sobotu Jibin Jang, generálny manažér spoločnosti Juss Event, ktorá organizuje čínsku veľkú cenu. “Aj napriek tomu, že kalendár je už zostavený, si myslím, že je veľmi neisté, že sa preteky F1 zorganizujú v prvej polovici roka, v apríli.”

“Naším cieľom je presunúť ich do druhej polovice sezóny. Podali sme formálnu žiadosť. Dúfame, že sa preteky podarí presunúť do druhej polovice roka,” doplnil Jang, ktorého cituje Autosport.

Aj bez Veľkej ceny Číny by štart sezóny mal prebehnúť relatívne bez problémov. Stále reálnejšie vyzerá scenár, podľa ktorého sa kolotoč Formuly 1 najskôr rozloží v Bahrajne, aby následne zamieril do Imoly a Portimaa. Po VC Portugalska by sa malo pokračovať bez zmien v kalendári, a to až do VC Brazílie.

Vedenie však čaká ťažká dilema, ako zostaviť kalendár pre druhú polovicu ročníka. Po správach o presune VC Austrálie sa ešte podarilo upraviť program v závere sezóny, no v takej podobe, v akej sa objavil, tímy vôbec nepoteší.

Po skončení letnej prestávky nás podľa neho čakajú tri pretekové trojičky. Nasleduje Veľká cena Austrálie, ktorá v kalendári stojí samostatne, čo je spôsobené presunmi z a do Austrálie. Ročník by mala ukončiť dvojička Saudská Arábia-Abú Zabí.

Veľká cena Dátum
1. Bahrajn 28. marec
2. Imola 18. apríl
3. Portimao 2. máj
4. Španielsko 9. máj
5. Monako 23. máj
6. Azerbajdžan 6. jún
7. Kanada 13. jún
8. Francúzsko 27. jún
9. Rakúsko 4. júl
10. Veľká Británia 18. júl
11. Maďarsko 1. august
12. Belgicko 29. august
13. Holandsko 5. september
14. Taliansko 12. september
15. Rusko 26. september
16. Singapur 3. október
17. Japonsko 10. október
18. USA 24. október
19. Mexiko 31. október
20. Brazília 7. november
21. Austrália 21. november
22. Saudská Arábia 5. december
23. Abú Zabí 12. december

Aj preto vyzerá presun VC Číny do druhej polovice sezóny nepravdepodobne.

Ani Jang nepochybuje o tom, že nájsť termín nebude vôbec jednoduché. Čína chce totižto viacero podujatí presunúť na neskorší termín. “Bude to závisieť od plánov mesta. Ak presunieme všetky medzinárodné podujatia na druhú polovicu roka, presiahneme kapacity mesta.”

“Aby sme úspešne zorganizovali nejaké podujatie, zužitkujeme obrovský objem verejných zdrojov, napríklad polície či zdravotníkov. Ak usporiadame všetky veľké podujatia v druhej polovici roka, budeme čeliť nedostatku týchto zdrojov ako aj konfliktom po stránke marketingu,” uznal manažér spoločnosti, ktorá má pod palcom i kariéru Kuan-Jü Čoua.

Hovorca Formuly 1 následne uviedol, že vedenie očakáva, že šampionát bude mať pôvodne avizovaných 23 podujatí, čo má B-kalendár aj bez pretekov v Číne.