logo F1online.sk

Oficiálne! Veľká cena Číny v roku 2023 nebude, ale nemusí zostať bez náhrady

Šanghaj, Čína
© Pirelli Motorsport
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 12. 2022

A sme na 23 pretekoch, aspoň zatiaľ. Ako sa očakávalo a ako sme to už aj avizovali, Veľká cena Číny sa v budúcom roku neuskutoční a bude v kalendári chýbať aj štvrtý rok po sebe. Dôvod zostáva rovnaký – dopady globálnej pandémie, ktoré komunistická vláda naďalej rieši veľmi prísnymi opatreniami. Zaujímavé však je, že Formula 1 nevylúčila jej možné nahradenie iným podujatím.

So zrušením pretekov v Číne nám v kalendári zostáva medzera. Po Veľkej cene Austrálie 2. apríla a pred Veľkou cenou Azerbajdžanu 30. apríla máme takmer mesačnú dieru. Dostanú tímy a fanúšikovia nedobrovoľnú „dovolenku“ alebo nahradí Čínu nejaké iné podujatie?

Vo svojom článku pred pár dňami informovala BBC o tom, že podujatie nakoniec zostane bez náhrady, ale to nie je úplne isté. Samotná Formula 1 totiž dala jasne najavo, že sa rekordný kalendár s 24 podujatiami (aj 23 by bol nový historický rekord) ešte môže odjazdiť.

„Formula 1 môže potvrdiť, že na základe rozhovorov s promotérmi a príslušnými zástupcami sa Veľká cena Číny 2023 neuskutoční kvôli pretrvávajúcim problémom a situácii s COVID-19,“ uviedla Formula 1 v krátkom stanovisku.

„Formula 1 skúma alternatívne možnosti pre prípadné nahradenie podujatia v kalendári sezóny 2023 a ďalšie informácie poskytne neskôr,“ zakončuje F1 svoje krátke stanovisko.

Môžeme sa len dohadovať, či vôbec dôjde k nahradeniu pretekov a ak áno, tak v ktorej destinácii. Z geografických dôvodov sa ako prirodzená voľba javí Malajzia, ale záujem by mohlo mať aj portugalské Portimao, ktoré bolo v čase COVID-u niečo ako Nico Hülkenberg sveta pretekárskych okruhov – vždy pripravené zaskočiť.

V tejto krajine už stihol rozvíriť vody komentátor Joao Carlos Costa, podľa ktorého by sa to mohlo podariť a dokonca povedal, že oficiálne oznámenie je „na spadnutie“.

„Detaily sa majú doriešiť na ďalšom zasadnutí Svetovej motoristickej rady 9. decembra v Bologni. Aký krásny vianočný darček pre portugalských fanúšikov,“ prehlásil Costa.

Je tu však jeden problém. Práve 16. apríla, kedy sa mala konať Veľká cena Číny, sa majú v Portimau jazdiť preteky Majstrovstiev sveta vytrvalostných pretekov. To nie je vôbec malé podujatie a tento „problémik“ budú musieť Portugalci a F1 vyriešiť. Buďto nájsť iný termín alebo jednoducho preložiť preteky WEC.