logo F1online.sk

Čína nahradená nebude. Sezóna 2023 bude pozostávať z 23 podujatí

Šanghaj, Čína
© Pirelli Motorsport
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 1. 2023

Čína sa do kalendára nevracia a nebude ani nahradená. Začiatkom decembra Formula 1 potvrdila, že Veľká cena Číny sa z rovnakých dôvodov neuskutoční ani štvrtý rok po sebe. Napriek špekuláciám, že podujatie bude nahradené alebo že sa dokonca do kalendára vráti, boli plané. Z rekordného kalendára s 24 veľkými cenami sa stáva stále rekordný, ale už „len“ 23-miestny kalendár.

Žiadne Portugalsko ani nič podobné, Formulu 1 čaká v apríli mesačná prestávka. Medzi Veľkou cenou Austrálie 2. apríla a podujatím v Baku 30. apríla sa nebude jazdiť v Číne ani nikde inde. Formula 1 oficiálne potvrdila, že kalendár sezóny 2023 bude pozostávať z 23 podujatí.

Návrat Číny pritom nevyzeral nijak nerealisticky. Začiatkom januára totiž došlo k zmene politiky tunajšej komunistickej strany, ktorá pristúpila k uvoľneniu opatrení a tým otvorila dvere nielen medzinárodnému osadenstvu Formuly 1, ale tiež čínskym nadšencom do motoristického športu. Od 8. januára majú byť zrušené karanténne požiadavky pre zahraničných návštevníkov a zo zaplnených tribún sa v Číne tešia basketbalové i futbalové kluby.

Obrat pre promotérov podujatia v Šanghaji to však neprinieslo. Formula 1 utorok oficiálne potvrdila podobu kalendára pre sezónu 2023, nenašla sa v ňom Veľká cena Číny a ani žiadny náhradník. Za ten čas sa o niekoľkých špekulovalo – už tradične sa ako alternatíva objavilo Portugalsko alebo geograficky priaznivejšie destinácie Turecko či Malajzia –, ale nič z toho sa nakoniec nepotvrdilo.