logo F1online.sk

Prekvapivý návrat Číny? Krajina ruší protipandemické opatrenia

Šanghaj, Čína
© Pirelli Motorsport
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 1. 2023

Veľká cena Číny ako obeť politiky Čínskej komunistickej strany? Ešte v decembri bolo oficiálne potvrdené, že sa podujatie neuskutoční, no stanovisko Formuly 1 možno bolo predsa len trochu predčasné. Tamojšia vláda totiž pristúpila k zrušeniu nezanedbateľného počtu opatrení, čo umožni návrat fanúšikov na športové podujatia.

2. decembra 2022 Formula 1 oficiálne oznámila, že Veľká cena Číny sa v roku 2023 neuskutoční. Dôvod neprekvapil nikoho, kto aspoň trochu sleduje boj s pandémiou v tejto krajine. „Formula 1 môže potvrdiť, že na základe rozhovorov s promotérmi a príslušnými zástupcami sa Veľká cena Číny 2023 neuskutoční kvôli pretrvávajúcim problémom a situácii s COVID-19,“ uviedla Formula 1 v krátkom stanovisku.

V správe sa neobjavilo, či podujatie nájde svojho nástupcu, no v kuloároch sa už začalo horúčkovito špekulovať o potenciálnej náhrade. Podľa posledných informácií, s ktorými prišiel portál RacingNews365.com, však môže byť nástupcom Číny paradoxne samotná Čína.

„Od vzniku stanoviska však krajina zrušila mnohé opatrenia a nariadenia súvisiace s COVID-om a od 8. januára zruší aj všetky karanténne požiadavky pre cudzincov,“ píše portál RacingNews365.com.

„Čínska basketbalová asociácia a futbalová superliga nedávno privítali fanúšikov späť na tribúnach po viac ako dvoch rokoch.“

„Portál RacingNews365.com sa z dobre informovaných miestnych zdrojov dozvedel, že čínsky promotér Juss Sports má v úmysle usporiadať preteky v roku 2023 v pôvodnom termíne 16. apríla a už predložil Formule 1 návrh,“ dodáva RacingNews365.com.

Napriek problémom súvisiacich s globálnou pandémiou má Formula 1 naďalej veľký záujem na usporiadaní pretekov v najľudnatejšej krajine sveta a v novembri 2021 predĺžila s Čínou zmluvu do konca sezóny 2025. Nie je ťažké posúdiť, prečo je táto krajina pre Formulu 1 takým dôležitým trhom.

„Ak by sa Veľká cena Číny v roku 2023 neuskutočnila, bol by to už štvrtý rok po sebe bez pretekov v Šanghaji a podľa informácií portálu RacingNews365.com môže byť zmluva s Formulou 1 zrušená, ak sa preteky v Číne neuskutočnia viac ako tri roky po sebe,“ uviedol holandský portál.