logo F1online.sk

Preteky nemajú, ale zmluvu áno. Čína predĺžila s Liberty Media do roku 2025

Šanghaj, Čína, prázdne tribúny, diváci
© Pirelli Motorsport
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 11. 2021

Veľká cena Číny bude v roku 2022 v kalendári chýbať tretíkrát po sebe. Keď táto krajina 14. apríla 2019 organizovala jubilejné 1000. preteky v histórii Formuly 1, nikoho ani nenapadlo, že budú pre najľudnatejšiu krajinu sveta na dlhý čas posledné. Šanghaj chýba aj v kalendári pre rok 2022, keďže Liberty Media uprednostnila okruh v Imole. Napriek tomu teraz obe strany oznámili predĺženie vzájomnej spolupráce.

Formula 1 to potvrdila krátkym tlačovým stanoviskom, ktorému nepredchádzali obvyklé fanfáry či siahodlhé vyjadrenia. Liberty Media a Stefano Domenicali nepotvrdili, či Čína má alebo nemá isté miesto pre rok 2023. Skrátka, do kalendára sa vrátia hneď, ako to bude možné. FOM napísala: „Formula 1 predĺžila zmluvu s Veľkou cenou Číny, vďaka čomu bude šampionát navštevovať Šanghaj až do roku 2025.“

Vieme len to, že posledné predĺženie zmluvy sa datuje do roku 2017. Posledné preteky sa podľa starého kontraktu mali zorganizovať v roku 2020, čo sa z pochopiteľných príčin nestalo. Čína odvtedy zmluvu nemala.

O návrate najľudnatejšej krajiny do kalendára sa po celú tú dobu hovorilo, nikdy sa však neuskutočnil. Liberty Media pre rok 2022 uprednostnila taliansku Imolu či americké Miami a Šanghaju už skrátka nezostalo miesto. Pred rokom 2023 je však očividne všetko otvorené.

„Problémy v boji s globálnou pandémiou znamenajú, že Veľká cena Číny nebude súčasťou budúcoročného rekordného kalendára s 23 podujatiami, avšak do krajiny sa chce vrátiť čo najskôr,“ píše FOM.

Súčasný šéf Formula One Group Stefano Domenicali povedal: „Toto sú skvelé správy pre všetkých našich fanúšikov v Číne a s radosťou oznamujeme novú dohodu, vďaka ktorej uvidíme preteky v Šanghaji až do roku 2025.“

„Naše partnerstvo s promotérom Juss Sports je neuveriteľne silné a tešíme sa na jeho dlhodobé pokračovanie. Všetci cítime sklamanie, že sme kvôli pretrvávajúcej pandémii nemohli zaradiť Čínu do budúcoročného kalendára. Táto krajina sa doň však vráti hneď, ako to bude možné,“ dodal Domenicali.