logo F1online.sk

Veľká cena Číny sa podľa BBC neuskutoční ani v budúcom roku

Šanghaj, Čína
© Pirelli Motorsport
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 11. 2022

Globálna pandémia už naše životy, našťastie, neovplyvňuje do takej miery, ako tomu bolo v rokoch 2020 a 2021. Stále je však prítomná a niektoré krajiny naďalej razia politiku nulovej tolerancie proti nákaze. Patrí medzi nich aj Čína.

Tohtoročné olympijské hry boli drobnou nádejou aj pre Formulu 1, pre ktorú je táto komunistická krajina dôležitým trhom. Aj v Alfe Romeo sa tešili, že by sa toto podujatie mohlo vrátiť a oni naplno vyťažiť z ekonomického potenciálu ich pretekára Kuan-jü Čoua. Zrejme však budú mať aj v roku 2023 smolu.

Napriek všetkému má Čína naďalej platnú zmluvu s Liberty Media a spoločnosť zaradila podujatie v najľudnatejšej krajine sveta aj do budúcoročného kalendára v termíne 16. apríla, teda medzi Veľkú cenu Austrálie (2. apríla) a Veľkú cenu Azerbajdžanu (30. apríla). Zdá sa však, že po Číne zostane v rekordnom kalendári s 24 veľkými cenami medzera.

„Návrat Číny do kalendára bude v budúcom roku zrušený kvôli vládnej politike s nulovou toleranciou pred COVID-om. Preteky kvôli tomu nebude možné uskutočniť,“ napísal reportér Andrew Benson z britskej televízie BBC.

„Kľúčovým bodom je, že Formula 1 nedostane výnimku z karanténnych opatrení v prípade, že by došlo k nákaze. F1 sa zas domnieva, že nemôže od tímov žiadať, aby išli do Šanghaja s rizikom, že zamestnanci by mohli byť na niekoľko dní zadržaní v prípade nákazy koronavírusom.“

„Podľa posledných opatrení sa v Číne v prípade vyskytnutia nákazy od osoby vyžaduje, aby strávila päť dní v izolačnom centre a ďalšie tri v domácej izolácii,“ píše BBC.

„Šéf Formuly 1 Stefano Domenicali zatiaľ preteky oficiálne nezrušil, ale takéto rozhodnutie sa považuje za nevyhnutné. Neočakáva sa, že sa F1 pokúsi podujatie nahradiť, takže sa počet veľkých cien v budúcoročnom kalendári zníži na 23, čo je však stále rekord,“ dodáva BBC.