logo F1online.sk

Tost: Zo začiatku to pre Jukiho bude ťažké

Juki Cunoda a Franz Tost
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 1. 2021

Trio nováčikov sezóny 2021 nebude mať práve na ružiach ustlané. Nový šampionát, nový tím, nové auto, nové okruhy atď. Dvojnásobne to bude platiť pre Jukiho Cunodu, ktorý má za sebou strmý vzostup a do Európy prvýkrát zavítal len pred necelými dvoma rokmi.

„Prvý rok je pre nováčika veľmi ťažký,“ povedal boss AlphaTauri Franz Tost, ktorého cituje GPFans. „Tak napríklad, v prvých pretekoch sezóny v Melbourne čelíte úplne inému časovému pásmu, je to pre vás úplne nová trať a takisto vás čaká deň plný marketingových a mediálnych povinností.“

„Takisto je tu technická stránka auta, jazdcovi vždy trvá nejaký čas, než si osvojí všetky procesy.“

Navyše, o Cunodovi je pomerne známe, že jeho jazykové schopnosti nie sú na tej najlepšej úrovni. To určite nie je ideálne. FIA navyše skrátila predsezónne testy na úplné minimum, čím sťažila život všetkým, ktorí budú od roku 2021 jazdiť v novom tíme, úplne najväčšia komplikácia to však je pre mladíkov.

„Málo testovania znamená, že mladí piloti potrebujú naozaj veľkú psychickú odolnosť, bude to však veľká výzva aj po fyzickej stránke, najmä v úvodných pretekoch,“ myslí si Tost.

„Zo začiatku to preňho bude ťažké, keďže nepozná okruhy na začiatku kalendára. No v druhej fáze sezóny, v Barcelone, Silverstone, Rakúsku či Maďarsku, kde už jazdil s Formulou 2, tam verím, že dokáže vyzvať Pierra Gaslyho a bude blízko pri ňom.“

„Očakávam, že vtedy sa dokáže dostať až do tretej časti kvalifikácie a vybojovať pre tím body,“ dodal Tost.

Súvisiace články