logo F1online.skF1online.sk

Allison o vylepšení Red Bullu, ktoré monopost zhoršilo: Každý miluje mizériu druhých

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala8. 6. 2024

Začiatok európskej časti sezóny je vždy ideálnou príležitosťou na nasadenie vylepšených komponentov. Veľa sa očakávalo od Ferrari a McLarenu, no fanúšikovia týchto tímov zostávali opatrní; Red Bull totiž nehodlal prešľapovať na mieste. V Mercedese však majú podozrenie, že sa červení býci nepohli dopredu, práve naopak.

Na posledných veľkých cenách sa intenzívne rozoberala súčasná forma Red Bullu, no najmä v súvislosti s nerovnosťami na trati a obrubníkmi, ktoré monopostu RB20 vôbec nevyhovujú. Podľa Jamesa Allisona by problémy mohli byť aj napriek tomu rozsiahlejšie.

Technický riaditeľ Mercedesu má podozrenie, že balík vylepšení z Imoly, ktorého ťažiskovými komponentmi boli podlaha a nové predné krídlo, nezodpovedá očakávaniam tímu. “Tipujem, že keď sa dostaneme na trať so slušnou škálou rôzne rýchlych zákrut, tak už na tom budú dobre, ale v tejto chvíli ich upgrade vyzerá ako downgrade,” vyhlásil v Montreale James Allison. “Takže držíme si palce, pretože to by ich poriadne pomotalo.”

Formule 1 a atraktivite boja o titul by takéto zakopnutie prospelo. Red Bull by však spokojný nebol, keďže chyba pri vývoji nie je len o tom, že nezískate očakávanú desatinku sekundy. “Dosť vám to sťaží život, pretože v tej chvíli prestanete veriť svojim nástrojom. Musíte sa vracať dozadu a stratíte kopu času. Čas je váš najlepší kamarát, no jeho strata zas úhlavný nepriateľ.”

James Allison dostal aj otázku, či v ňom vyvolal nadšenie pohľad na pád Red Bullu späť do balíka top tímov. “V tejto hre každý miluje, keď sa iní ľudia ocitnú v mizérii,” odvetil odzbrojujúco úprimný Brit.

Mercedesu však len menší prepad Red Bullu nepomôže. Nemecký tím potrebuje zabrať, o čo sa snaží aj novým predným krídlom, ktoré predstavil v Monaku. Spolu so zmenami na predných závesoch by mal byť monopost o čosi konkurencieschopnejší vo všetkých typoch zákrut.

V Brackley však nikto nepredbieha. “Musím sa priznať, že na to vôbec nehľadím z takejto výšky. Uvažujem skôr o veciach, v ktorých sa zdáme byť na tom lepšie ako pred dvoma pretekmi. Azda na tom budeme ešte lepšie o pár pretekov.”

“My sa postupne dostávame blízko toho boja, pričom sa vraciame zo situácie, keď sme na tom v úvode roka boli až trápne na hovno. Neboli sme na tom dosť dobre. Potrebujeme ešte štipku viac a ocitneme sa priamo uprostred,” verí svojmu tímu Allison.

Súvisiace články

Diskusia