logo F1online.skF1online.sk

Miliónové jachty a zvučné mená: Čo zakotvilo v prístave a kto nechýbal na VC Monaka?

Monte Carlo, Monako, ilustračné
© Jachty v Monaku a Bugatti Chiron(Martin Trenkler)
Milan Kubala
Milan Kubala27. 5. 2024

Promotéri sa predbiehajú v prezentáciách, prečo práve preteky pod ich patronátom prerazia pomyselný plafón. Postupne pribúdajú podujatia s plánom prekonať pôsobivú prehliadku prepychu a prominentov pozdĺž prístavu plného plavidiel priťahujúcich pohľady. A predsa si postavenie perly ponecháva. Pochybovačov presvedčí pohľad na pochabú pompéznosť posledného predstavenia od Portier po padok.

Ale teraz vážne. Aj keď Veľká cena Monaka patrí z hľadiska záživnosti samotných pretekov k absolútnemu dnu Formuly 1, každoročne sa okolo nej strhne veľkolepá šou, ktorá má všetky prvky prestíže a doslova kričí svojou nadradenosťou. Dokonalý dôkaz sme mohli nájsť v prístave, ktorý je na rozdiel od Miami skutočný, a navyše prešpikovaný drahými jachtami. Väčšina z nich stála celý majetok.

Azda najväčšiu pozornosť si získala 25-miliónová jachta s menom Seven Sins (v preklade sedem hriechov), na ktorej palube sa vynímalo modré Bugatti Chiron v hodnote približne 3 milióny eur. Nech si túto jachtu prenajal ktokoľvek, nezaplatil za ňu menej ako 300-tisíc za posledný týždeň. Auto, samozrejme, nebolo v cene.

Jachta Seven Sins a Bugatti Chiron (Martin Trenkler)

Suverénne najväčšie plavidlo však v Monaku zakotvila sieť hotelov Ritz-Carlton, na ktorej Lewis Hamilton, George Russell a Toto Wolff trávili čas v rámci svojho partnerstva so slávnou značkou.

Evrima (z gréčtiny objav) je však skôr obrovským hotelom ako loďou. Jej týždenný prenájom stojí približne 2 milióny eur. Ak toľko nemáte, v tomto období si ako dovolenkári môžete rezervovať jednu z jej 149 izieb za približne 10 až 100-tisíc eur. Plávajúci hotel má k dispozícii aj bar, bazény, spa, telocvičňu či luxusný butik.

Toto Wolff na lodi Evrima (X/Mercedes)

Počas súťažného víkendu si návštevníci Monaka mohli všimnúť aj 200-miliónovú superjachtu Faith, ktorú kedysi vlastnil Lawrence Stroll, ale neskôr ju “posunul” Michaelovi Latifimu, 61-ročnému miliardárovi a otcovi Nicholasa. Táto jachta je o čosi lacnejšia ako Evrima (týždenný výlet stojí len 1,4 milióna eur), no zato má kino, bazén, saunu či pristávaciu plochu pre vrtuľník, z ktorej si v prípade záujmu môžete spraviť basketbalové ihrisko.

Záujem vzbudila aj 90-metrová jachta Lionheart (levie srdce), ktorá bola vyrobená “na mieru” pre miliardára Phillipa Greena a stojí 150 miliónov dolárov. Jej sprievodný čln VanDutch 55 dostal meno Lioncub, teda levie mláďa.

V prístave boli aj mnohé ďalšie jachty s dĺžkou cez 50 metrov či rovno 70 metrov a v hodnote niekoľkých desiatok miliónov eur. Ak vaša jachta stála menej, v Monaku ste sa zaradili medzi chudobnejších boháčov.

Mimochodom, v prístave tento víkend neprebehlo všetko celkom bez problémov. Počas kvalifikácie tu mal nehodu jeden čln, našťastie nikoho nezrazil.

Celebritní hostia Monakom nepohrdli

Zoznam celebrít bol opäť veľmi dlhý. Do Monaka zavítalo najmä viacero hercov a herečiek, keďže sa len na konci minulého týždňa skončil filmový festival v Cannes.

Krátky výlet z Cannes do Monaka si spravili napríklad tradiční návštevníci veľkých cien Michael Douglas s manželkou Catherine Zeta-Jonesovou a kvalifikáciu sledovali priamo z budovy padoku. Douglas prišiel na minuloročné preteky v Monaku so šiltovkou Aston Martinu a hoci sme ju tentoraz nevideli, prezradil, že stále je verným fanúšikom tímu zo Silverstone.

Pred pretekmi sme v garáži Red Bullu a na štartovom rošte mohli vidieť americkú herečku Alexandru Daddariovú známu z filmov Percyho Jacksona, ale svet Hollywoodu prišli zastúpiť aj Orlando Bloom, Matt Damon, Spiderman Tom Holland, herec a komik Chris Rock či Joker Jared Leto.

Alexandra Daddariová (Getty Images/RB Content Pool)

Veľkým fanúšikom Formuly 1 je hviezda seriálu Westworld James Marsden, ktorý si príde pozrieť preteky pri každej príležitosti, a tak Monako muselo byť na jeho zozname. Herec stvárňujúci jednu z hlavných postáv filmu Gran Turismo David Harbour si prišiel zažiť, aké je to sledovať veľkú cenu F1 naživo.

Rodáčka z Miami známa zo seriálu Dámsky Gambit Anya Taylor-Joyová prezradila, že Formula 1 jej nie je vôbec cudzia. V detstve sledovala veľké ceny spolu s rodičmi a do kniežatstva prišla “podporiť úžasného priateľa a absolútnu legendu” Lewisa Hamiltona.

Mikaela Shiffrinová patrí k najväčším fanúšikom efjednotky spomedzi športovcov vôbec, takže by bolo skôr prekvapením, keby si tieto veľkolepé preteky nechala ujsť. Sprevádzal ju priateľ a takisto lyžiar Aleksander Kilde.

Spomedzi futbalistov prišiel bývalý hráč Barcelony a PSG Neymar či útočník Juventusu Dušan Vlahović. Po sezóne v Liverpoole sa Max Verstappen rozhodol ukázať Monako svojmu krajanovi Virgilovi van Dijkovi, ktorý sa dosýta nadýchal atmosféry. Videli sme ich spolu na jachte, ale van Dijk bol i v padoku a na štartovom rošte.

Virgil van Dijk (Getty Images/RB Content Pool)

Martin Brundle sa na štartovom rošte pokúsil vyspovedať Kyliana Mbappého, ktorý na konci pretekov mával šachovnicovou vlajkou. Cez ochrankára sa snažil dostať aj hláškou “to je v pohode, kamoš, ja tu tomu šéfujem”, ktorá najskôr nefungovala, ale napokon mu Kylian predsa len povedal pár slov.

“Myslím si, že ty si dosť rýchly, aby si tie autá predbehol cestou do prvej zákruty!” vyhlásil Martin Brundle a Mbappé sa rozosmial. “Nie, nie, nie som rýchlejší ako tieto autá! Chcel som sem prísť len ako fanúšik a užiť si tieto chvíle.”

Spomedzi hudobných celebrít sa Lewis Hamilton dočkal podpory aj vďaka návšteve Johna Legenda.

John Legend (Martin Trenkler)

Hudobný svet reprezentovala Geri Haliwellová či jej “kolegyňa” zo skupiny Spice Girls Melanie C, ktorá nechýbala ani na afterke v Amber Lounge. Kylie Minogue navštívila VC Monaka vlani a prišla aj tentoraz.

Speváka Joa Jonasa si na štartovom rošte vyhliadol Martin Brundle počas svojho slávneho grid walku, hoci keď ho zbadal, úprimne priznal, že nemal ani poňatia, ktorý z bratov Jonasovcov to vlastne je.

Sčasti pracovne prišiel na veľkú cenu reper Travis Scott, keďže večer sa staral o zábavu ľudí v klube Lilly. Azda všetky kluby v meste povymetal DJ Diplo, ktorý sa pred dvoma rokmi na VC Monaka medzi fanúšikmi efjednotky zviditeľnil vyhlásením, že ho preteky nezaujímajú, prišiel len na párty.

Modeling, Formula 1 a Monako tiež idú ruka v ruke. Heidi Klum prišla so svojou dcérou Leni, ale zazrieť ste mohli aj Winnie Harlowovú, ktorá neslávne odmávala o kolo skôr VC Kanady 2018, ale napríklad aj Američanku Emily Ratajkowski. Garáž Red Bullu si prišla pozrieť filipínsko-americká supermodelka Kelsey Merrittová.

V spoločnosti osobností Mercedesu sa ukázal sponzor tímu, módny návrhár a zakladateľ odevnej značky Tommy Hilfiger.

Predchádzajúca fotkaAktuálna fotkaNasledujúca fotka
Jachty v Monaku (Getty Images/RB Content Pool) 1/22
Jachty v Monaku (Getty Images/RB Content Pool)
Toto Wolff (X/Mercedes)
Na veľkú cenu sa v Monaku chodí loďou – Pierre Gasly (Martin Trenkler)
Pierre Gasly (Martin Trenkler)
Helmut Marko (Martin Trenkler)
Helmut Marko (Martin Trenkler)
George Russell (Martin Trenkler)
Jachty v Monaku a Bugatti Chiron(Martin Trenkler)
Na jachte (Martin Trenkler)
Jachty v Monaku (Martin Trenkler)
Virgil van Dijk (Getty Images/RB Content Pool)
Virgil van Dijk (Getty Images/RB Content Pool)
Virgil van Dijk (Getty Images/RB Content Pool)
Alexandra Daddariová (Getty Images/RB Content Pool)
Alexandra Daddariová (Getty Images/RB Content Pool)
Kelsey Merrittová (Getty Images/RB Content Pool)
Siya Kolisi (Getty Images/RB Content Pool)
Alexandra Daddariová, Nicholas Galitzine, Kelsey Merrittová (Getty Images/RB Content Pool)
Nicholas Galitzine (Getty Images/RB Content Pool)
Princ Albert (Martin Trenkler)
John Legend (Martin Trenkler)
Stefano Domenicali, John Elkann (Martin Trenkler)

Súvisiace články

Diskusia