logo F1online.skF1online.sk

Monacké prekliatie? V niečo také som neveril, hovorí Leclerc

Charles Leclerc
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík1. 6. 2024

Charles Leclerc má po víťazstve v Monze na konte ďalší nesmierne cenný triumf. Okrem domácich pretekov Ferrari vyhral aj svoje vlastné. Nerodilo sa však vôbec ľahko a Charlesove štatistiky na domácej trati pôsobili tak hrozivo, že stáli za vznikom mýtu o monackom prekliatí. V niečo také však Leclerc podľa vlastných slov neveril.

Nedokončil, nedokončil, neodštartoval, štvrtý, šiesty, víťaz, taká je bilancia Charlesa Leclerca na Veľkej cene Monaka. Môžete vidieť, že pred tohtoročným úspechom sa domáci miláčik skutočne nemal čím chváliť. Podobne neúspešný tu bol aj vo Formule 2 vo svojej majstrovskej sezóne, keď takisto dvakrát nedokončil.

Toto všetko viedlo k rečiam o akomsi monackom prekliatí, ale tohto démona Charles definitívne vymietol minulý víkend. „Nikdy som neveril v prekliatie,“ vyhlásil Leclerc. „Bolo to však veľmi ťažké, keď som tu už dvakrát mohol vyhrať.“

„V prvom prípade som ani nemohol odštartovať, v druhom sme neurobili správne rozhodnutie. Keď som stratil tieto dve víťazstvá, bolo to veľmi frustrujúce,“ priznal monacký pretekár.

V roku 2018 všetko začalo poruchou bŕzd na jeho Sauberi. O rok neskôr to Ferrari skazilo v kvalifikácii a Leclerc vypadol už v Q1. V pretekoch jazdil agresívne a trafil vnútorný múr v Rascasse. V roku 2021 havaroval v kvalifikácii a do pretekov ani neodštartoval, aby v roku 2022 nakoniec v premenlivých podmienkach prišiel o víťazstvo pre nesprávne strategické rozhodnutia Ferrari.

„Ako jazdec nikdy neviete, kedy príde ďalšia príležitosť na víťazstvo a zvlášť na domácich pretekoch. Okrem toho je mojím domácim podujatím taká neskutočná a náročná trať ako Monako, zvládnuť takýto víkend je nesmierne náročné, rovnako tak urobiť všetko perfektne. My sme to však zvládli,“ povedal spokojne Leclerc.

„Vedel som, že teraz mám ďalšiu príležitosť. Viem, aký to bol pocit, keď som sa už dvakrát ocitol v tejto situácii. Samozrejme, že som naozaj chcel to víťazstvo, takže som cítil trochu nervozitu. Keď som si však nasadil helmu a skočil do auta, už som nič necítil,“ dodal Charles.

Nedeľné preteky boli skutočne veľmi nudné. V Monaku sa toho však môže pokaziť naozaj veľa. Niekedy je pomalá jazda ešte náročnejšia ako rýchla. Presvedčil sa o tom napríklad aj Ayrton Senna pri svojej slávnej nehode v roku 1988. Mal vyše minútový náskok, keď prišla správa, aby spomalil a doviezol auto domov, ale keď to urobil, skončil v múre.

„Mali sme úžasné tempo a z pneumatík som mal naozaj dobrý pocit. Dokonca aj v posledných kolách som cítil, že zvládnem ešte jedny preteky. Samozrejme, zo začiatku som veľmi šetril pneumatiky, ale mal som veľmi dobrý pocit,“ povedal Leclerc, ktorý mal podľa vlastných slov ku koncu problém s niečím iným.

„Skôr to boli myšlienky, ktoré som ku koncu potreboval manažovať. Neboli však nijak negatívne. Myslel som skôr na to, čo všetko sa doteraz stalo, pekné spomienky na motokáry a moje sny, že sa raz dostanem až sem. Nemyslel som na nič z toho, čo sa pokazilo v posledných rokoch,“ povedal Charles.

Súvisiace články

Diskusia