logo F1online.skF1online.sk

Ambasádor Ferrari Marc Gené: Nemôžeme ignorovať situáciu v šampionáte

Charles Leclerc
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala31. 5. 2024

Frédéric Vasseur sa síce snaží predísť tomu, aby jeho tím zakričal hop, kým nepreskočí, no podľa ambasádora Ferrari Marca Geného nie je možné vždy hľadieť len na najbližšiu veľkú cenu. V Scuderii už pomaly poškuľujú aj po poradí konštruktérskeho a jazdeckého šampionátu.

Ferrari sa v tejto sezóne podarilo vyhrať už dve veľké ceny. V Melbourne bolo silné, ale treba uznať, že mu výrazne pomohlo vypadnutie Maxa Verstappena. Víkend v Monaku zas ovládol Charles Leclerc. Red Bull sa však trápil s obrubníkmi a nerovnosťami, čo nebude platiť na každom okruhu zo zostávajúcich šestnástich.

Z pohľadu Ferrari bol vstup do sezóny nad očakávania. V konštruktérskom šampionáte stráca na obhajcov titulu len 24 bodov, čo je vzhľadom na počet veľkých cien mizivý rozdiel, a výhoda Maxa Verstappena sa zmenšila na 31 bodov.

Marc Gené v podcaste F1 Nation hovoril o triumfe Charlesa Leclerca, ktorý umožnil Ferrari sa takto priblížiť k červeným býkom. “Už v piatok bol extrémne rýchly. Auto bolo veľmi dobré, najmä v pomalých zákrutách. Povedal by som, že v nedeľu nám to bolo súdené, dokonca aj preto, čo sa stalo Carlosovi, že sa vrátil na tretie miesto.”

“Charlesovi Leclercovi ešte uľahčil preteky fakt, že sa už nezastavovalo v boxoch. Bolo to veľmi dôležité, pretože sa zdalo, že v Monaku je prekliaty,” pokračoval bývalý pretekár Minardi a Williamsu. “Ani vám neviem popísať, aká ťarcha mu spadla z pliec. Neviem si predstaviť, ako by sme o rok prichádzali do Monaka, keby sa niečo prihodilo. Bolo by to neznesiteľné. Veľmi sa s ním teším.”

Frédéric Vasseur po pretekoch vyhlásil, že v roku 2024 budeme vidieť dvoch rôznych Charlesov Leclercov; s jedným sme sa rozlúčili v Monaku, a druhý, oveľa sebavedomejší, nastúpi po zisku domáceho víťazstva. To môže predstavovať zlom v jeho tohtoročných výkonoch.

“Viem, že by sme sa na šampionát nemali pozerať, a aj Fred nám to hovorí, ale nedá sa tomu vyhnúť,” priznal Marc Gené. “Pozrite sa na šampionát. Nejakých 20 bodov je nič. My si však užijeme tieto chvíle a potom uvidíme, čo sa bude diať.”

Charles Leclerc bol v Monaku takmer bezchybný. Napriek tomu sa objavil jeden moment, keď inžinierom na boxovom múriku tuhla krv v žilách. “Čo je zábavné, najťažšie chvíle prišli v Q1. Mal iba jedno kolo. Je to neskutočné, ale mohol vypadnúť v Q1.” Stačila žltá či červená vlajka a bolo by po nádejach.

“A preteky? Oba štarty mal pod kontrolou. Manažoval svoju rýchlosť a celý víkend kontroloval,” komentuje Leclercovu cestu k šiestemu kariérnemu triumfu. “Charles bol pri brzdení veľmi sebaistý. V Rascasse aj v Sainte Dévote bol superrýchly.”

Čomu to môžeme pripísať? Gené prezradil, prečo by mal byť Leclerc na ďalších veľkých cenách taký silný. “V poslednej dobe sme pracovali na nastaveniach a hovorí, že auto robí presne to, čo od neho chce. To sme však mohli povedať už o Imole. Auto je presne podľa jeho chuti. Jeho radosť môžete vidieť na tom, ako sa auto správa a ako ho riadi.”

Súvisiace články

Diskusia