logo F1online.skF1online.sk

Danner by Ocona na jeden víkend posadil: Inému jazyku nerozumie

Esteban Ocon
© X/Alpine
Milan Kubala
Milan Kubala31. 5. 2024

O jeden z najvzrušujúcejších momentov nedele v Monaku sa postaral Esteban Ocon, ktorý sa v zákrute Portier natlačil pred Pierra Gaslyho a spôsobil nehodu. Komisári ho označili za vinníka a podobne to videl aj jeho tím. Bývalý pretekár F1 Christian Danner vyzýva Alpine, aby prijal sľubované tvrdé rozhodnutie.

Ráno je múdrejšie večera a na také vážne rozhodnutie, akým je posadiť Estebana Ocona na VC Kanady na tribúnu, sa treba vyspať. Je preto možné, že do rána mierne vyprchal hnev Bruna Famina, ktorý sme videli v Monaku, a z počiatočných úvah o drakonickom treste zostal už len slabší odvar. To by však nemalo Oconovi pomôcť, ak s ním chce Alpine spraviť poriadok.

“Bola to očividná hlúposť. Bol príliš agresívny a, žiaľ, musím to povedať: Bol to typický Ocon,” vyhlásil Christian Danner, bývalý pretekár tímov ako Zakspeed, Osella, Arrows či Rial. Minulosť dáva Dannerovi za pravdu; Ocon sa zakaždým dostane do potýčky s tímovými kolegami.

Viacero kolízií medzi sme videli už počas jeho pôsobenia vo Force Indii, resp. Racing Pointe. Neskôr prestúpil do Alpinu a pôsobil po boku Fernanda Alonsa, no vôbec sa nezmenil. Keď sa dvojica zrazila v šprinte na VC Brazílie, pred mikrofónmi v súvislosti s Oconom vyhlásil: “Už len jedny preteky a konečne to bude za nami.”

Christian Danner pokračoval: “Takto to nefunguje, bolo to skrátka hlúpe. Nikomu to nepomohlo. Pritom konečne boli obaja v relatívne konkurencieschopnej pozícii na zisk bodov. Je kontraproduktívne niečo také ohroziť, smerom k tímu je to deštrukcia. Z tohto pohľadu ma neprekvapilo, že sa Bruno Famin tak nahneval,” cituje bývalého jazdca motorsport-magazin.com.

Nahnevaný bol zrejme aj Esteban Ocon, ktorý sa pokúsil dostať pred Pierra Gaslyho už v tretej zákrute. Kolega mu však nenechal dostatok miesta a Oconovi po dotyku skratoval modul, ktorý je zodpovedný za rozhodovanie.

“Ako šéf tímu by som musel povedať: Môj drahý priateľu, ďalšie preteky vynecháš a jazdiť bude Jack Doohan. Bodka. Potom sa Ocon poučí,” myslí si 66-ročný Nemec. “Ak to urobí inak a len mu dohovorí, pôjde to jedným uchom dnu a druhým von.”

“Preto si myslím, že keď sa na to Famin dve-tri noci vyspí, bude musieť prijať rázne rozhodnutie, aby bol na zvyšok roka v tejto veci pokoj. Máme pred sebou ešte obrovské množstvo pretekov. A Ocon rozumie jedinému jazyku: Ďalšie preteky vynecháš,” nevidí v Oconovi veľký potenciál na vstúpenie si do svedomia.

Alpine zažíva najhorší vstup do sezóny od čias, keď sa do Formuly 1 vrátil ako továrenský tím. Keby Pierre Gasly v pretekoch vypadol, Alpine by prišiel o veľmi cenný bod.

Dannerovi to pripomenulo Veľkú cenu Španielska 2016, na ktorej sa vzájomne vyradili Nico Rosberg a Lewis Hamilton. Mercedes sa síce nemusel báť toho, že by nezískal titul, ale strata double ho tiež zabolela.

Reakcia bola dosť tvrdá. “Toto Wolff rázne zasiahol a povedal: Tieto škody si zaplatíte,” spomína Danner. “Myslím, že Rosberg mal zaplatiť 350 a Hamilton 450-tisíc. Môžete povedať, že ak niekto zarába 20, 30 alebo 50 miliónov, tak mu je 300-tisíc ukradnutých. V Oconovom prípade je to však iné.”

Preto prichádza do úvahy aj finančný trest. “Veľmi tvrdý peňažný trest by tiež mohol fungovať, ale prestávka by bola v Oconovom prípade udržateľnejšia.”

Súvisiace články

Diskusia