logo F1online.sk

Steiner o Schumacherovi: Celý rad jazdcov chce získať vašu sedačku

Mick Schumacher
© LAT Images/Haas
Milan Kubala
Milan Kubala20. 5. 2022

Mickovi Schumacherovi vstup do novej sezóny nevyšiel. Ešte viac mu však sťažuje prácu fakt, že teraz bude pod veľkým tlakom. Osobnosti z padoku aj fanúšikovia ho budú mať pod drobnohľadom, nuž a podľa vyjadrení Günthera Steinera aj jeho tím.

Syn sedemnásobného majstra sveta má s Haasom podpísaný dvojročný kontrakt, za čo vďačí najmä Scuderii Ferrari. Práve jeho spojenie s talianskou stajňou by mu mohlo pomôcť k predĺženiu tejto zmluvy, no bez výsledkov to nepôjde. Ak má byť v kokpite slabší článok, Haas určite uvíta, ak do rozpočtu prispeje aj poriadnym balíkom peňazí.

Tie sa dajú získať aj vďaka výsledkom v šampionáte, no Schumacher bodovo zatiaľ neprispel. V Miami mal k tomu veľmi blízko, avšak kolízia so Sebastianom Vettelom všetko zmenila. “Cieľ bol tak blízko a nebodovali sme, to vytvára tlak,” poznamenal šéf Haasu Günther Steiner.

Bývalý nemecký pretekár F1 Christian Danner má pre svojho krajana radu. “Mick má potenciál na Formulu 1, ale tých incidentov musí byť menej. On je momentálne formulovým ‘búračom’. Keď ste tak vysoko, ako bol on v Miami, nehodu si nemôžete dovoliť. Mick musí teraz zabrať, a to ziskom bodov.”

Azda ani nie je prekvapením, že štandardne ostrý Günther Steiner sa svojho jazdca prehnane nezastáva, skôr naopak. “Vo Formule 1 na to nemáte celú večnosť. Za vami je vždy dlhý rad pilotov, ktorí chcú jazdiť na vašom mieste.”

“Som si istý, že Mick si uvedomuje, že nikto naňho nebude čakať. Pracuje veľmi tvrdo, ale je to aj veľmi ťažké. Formula 1 nie je ľahký biznis, ale vidím, že Mick sa uberá správnym smerom,” poznamenal 57-ročný Talian. Správnym smerom azda áno, no určite aj dostatočným tempom?

Marc Surer po pretekoch povzbudzoval Schumachera, ktorý vraj v Miami ukázal, že sa rýchlostne zlepšuje. Z pohľadu konzistentnosti výkonov je vraj ešte lepší ako Kevin Magnussen. Videli sme už veľký zlom v Nemcových výkonoch?

Čo na to tímový boss? “Bol to dobrý víkend, v pretekoch sa on, resp. my sme sa dokázali rýchlosťou vyrovnať ostatným a predbiehať ich. Z našej štartovej pozície sme sa posúvali vpred, bolo to fajn. Avšak, ako som povedal, keď vyšiel na trať safety car, spláchol aj naše preteky.”

“S tým prielomom by som nepredbiehal. Zlom je vo Formule 1 niečo, čo dosiahnete v priebehu niekoľkých veľkých cien. Je to konštantný obrat, nie jednorázová záležitosť. Myslím si však, že sa už učí a tento rok bude len pokračovaním jeho progresu,” doplnil Steiner.

Jedno je isté: Mick Schumacher to bude mať v nasledujúcich veľkých cenách ešte o čosi náročnejšie. Na rozdiel od ostatných Haas bude s vylepšeniami čakať azda až do júla.