logo F1online.skF1online.sk

Ľahko zranený fotograf chváli bezpečnosť Monaka: Bolo by horšie, keby som sa hodil na zem

Zničený monopost Sergia Péreza
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 6. 2024

Bezpečnostné štandardy Formuly 1 sa v súčasnosti netýkajú len monopostov. FIA kladie dôraz aj na ochranu ostatných účastníkov súťažných víkendov. Potvrdilo sa to aj na Veľkej cene Monaka pri tvrdej nehode Sergia Péreza. Ten totiž trafil bariéry presne v mieste, kde stálo niekoľko fotografov.

Sociálne siete následne obletelo video, ktoré najlepšie dokumentuje, aký tvrdý náraz to bol. V priamom prenose sme videli, že organizátori museli v tomto mieste meniť oceľové bariéry. Tie však splnili svoj účel na jednotku s hviezdičkou. Pri pohľade na amatérske video, ktoré ukázalo, aký tvrdý bol skutočne Pérezov náraz, behá mráz po chrbte.

Jedným z prítomných fotografov bol aj Andrea Bruno Diodato, ktorý pri náraze a následnej spŕške trosiek utŕžil pár šrámov. V rozhovore pre taliansku televíziu Sky však vychválil bezpečnostné štandardy v Monaku a ironicky dodal, že nebezpečnejšie by bolo, keby sa hodil na zem ako mnohí z jeho prítomných kolegov.

„Naša práca nás niekedy učí, že v niektorých situáciách je dôležitejšie počúvať, aj keď ešte nič nevidíte,“ vyhlásil Diodato. „Keď okolo mňa prešiel Sauber, ako keby sa zastavil jednoliaty hluk prechádzajúcich áut. Bolo mi jasné, že k niečomu dôjde. Potom prišiel ten náraz.“

„Boli sme tam asi desiati. Mám len jednu modrinu, ale väčšie škody utrpeli tí, ktorí sa hodili na zem, aby sa kryli,“ hovorí s trochou irónie Diodato. „Nemalo to žiadne vážne následky. Mal som nasadený širokouhlý objektív, pretože som pri snímaní štartu chcel zachytiť aj okolie a mesto s veľkým počtom áut. V skratke, išlo o zaujímavé miesto na fotografovanie.“

Taliansky fotograf na voľnej nohe sa podľa vlastných slov ani trochu nebál. Ďalší víkend už bol opäť v plnom nasadení na pretekoch MotoGP. Vďačí za to aj bezpečnostným štandardom, ktoré sa netýkajú len monopostov.

„Nie, nemal som strach. Okamžite som sa vrátil na trať a v práci som aj tento víkend v Mugelle na pretekoch MotoGP. Monako nemá žiadne problémy s bezpečnosťou. Tento okruh dobre poznám a ak po náraze nedošlo k vážnym následkom, je to aj vďaka veľmi pevným oceľovým bariéram a ich stĺpikom,“ povedal Diodato.

„Myslím si, že na tejto trati je to oveľa bezpečnejšie ako na iných okruhoch. Mám na mysli napríklad nehodu Čoua s Albonom v Silverstone v roku 2022. Trať možno neponúka vzrušujúcu šou, ale bezpečnostné štandardy sú vysoké. Okrem toho sme si všetci vedomí, že pri tejto práci existuje riziko,“ dodal taliansky fotograf.

Súvisiace články

Diskusia