logo F1online.skF1online.sk

Ocon rozsiahlo vystúpil na sociálnych sieťach. V Kanade bude pretekať

Esteban Ocon
© X/Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 6. 2024

Esteban Ocon napísal na Veľkej cene Monaka samostatný príbeh. Pri útoku na tímového kolegu Pierra Gaslyho na seba zoslal hnev svojho šéfa Bruna Famina, ktorý sa zrejme naučil, že vo vypätom okamihu nie je najmúdrejšie odpovedať v živom vysielaní francúzskej televízii. Boss Alpinu vtedy Oconovi hrozil „dôsledkami“, ale nateraz zostane len pri hrozbách.

Ide o veľmi zaujímavú epizódku, ani nie tak s ohľadom na komplikovanú situáciu v tíme Alpine, ale skôr na prestupový trh. Aj keď Ocon podľa medializovaných správ hľadá cestu z tímu, takýmito manévrami len potvrdzuje svoju nelichotivú povesť jazdca, ktorý kladie osobné záujmy pred tie kolektívne. Koniec koncov v Monaku útočil na desiate miesto, takže aj keby uspel, pre tím by sa vlastne nič nezmenilo.

Krátko po tom, čo sa oba Alpiny takmer vyradili z pretekov, veľmi ostro vystúpil šéf Alpinu Bruno Famin vo francúzskej televízii Canal+. „Estebanov útok bol ďaleko za čiarou. Presne to sme nechceli vidieť. Toto bude mať následky a urobíme náročné rozhodnutia. Prvé kolo v Portier nie je čas a miesto na predbehnutie bez toho, aby ste nechali miesto svojmu tímovému kolegovi,“ vyhlásil.

Nateraz však zostane len pri slovách. Týždeň po incidente vystúpil na sociálnych sieťach osobne Esteban Ocon, ktorý v rozsiahlom príspevku uviedol všetko na pravú mieru. „V dohre po Veľkej cene Monaka sa toho veľa narozprávalo. Aj keď som dostal veľa podporných správ, veľmi ma zarmútilo množstvo nadávok a negatívnych reakcií na moju osobu, jazdu a kariéru,“ začal francúzsky pretekár na sociálnych sieťach.

„Vďaka tvrdej práci, podpore a obete mnohých som od môjho debutu v roku 2016 odjazdil vyše 140 veľkých cien. Vždy som bojoval tvrdo a, ako väčšina jazdcov, tiež som sa podieľal na incidentoch. Mal som šťastie, že som jazdil po boku talentovaných a skúsených tímových kolegov vrátane víťazov pretekov ako Daniel, Checo, Pierre a dvojnásobný šampión Fernando. Ako tímoví kolegovia často začíname preteky blízko seba, čo v niektorých prípadoch prináša tvrdé súboje na trati a niekedy kolízie,“ pokračoval Ocon.

Ten pokračoval ďalej tým, že si priznal chybu, dokonca použil množné číslo a hovoril o „chybách“. Napriek tomu si však podľa vlastných slov nezaslúžil reakciu, akej sa mu dostalo po pretekoch v Monaku. „Prekrútené informácie a hrubé skresľovanie o mojej tímovej práci boli nepresné, bolestivé a škodlivé,“ napísal Ocon, ktorý sa podľa vlastných slov „vždy riadil pokynmi tímu a snažil sa dosiahnuť maximum pre tím“.

„Prevzal som zodpovednosť za incident v prvom kole nedeľných pretekov a aj keď som odstúpil, som rád, že po ťažkom začiatku sezóny získal tím bod. Rešpektujem Pierra ako tímového kolegu a súpera. Vždy sme vnútri tímu pracovali spoločne a profesionálne. Na tom sa nič nemení,“ sľubuje Ocon.

„Vo Formule 1 niet zisku bez rizika. Štarty pretekov sú vypäté a dvojnásobne to platí v Monaku, kde prvé kolo môže určiť váš konečný výsledok. Koniec koncov, všetci súperíme a tvrdé a férové pretekanie robí náš šport takým skvelým. Je tiež hlavným dôvodom, prečo tak milujem Formulu 1,“ uviedol Ocon.

Ten na konci nenápadnou správou nenechal nikoho na pochybách, že reči o „dôsledkoch“, príp. teórie o jeho vyradení a nahradení rezervným pilotom Alpinu Jackom Doohanom boli len planými rečami. „Teším sa na preteky v Montreale pred zrakom fantastických kanadských divákov a teším sa na vzrušujúce príležitosti, ktoré prinesie budúcnosť,“ vyhlásil Ocon.

Súvisiace články

Diskusia