logo F1online.skF1online.sk

Zaráža ma Magnussenov nedostatok chápania, hovorí Villeneuve

Nehoda Sergia Péreza, Kevina Magnussena a Nica Hülkenberga
© FOM/Screenshot
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 6. 2024

Aj keď sme už videli horšie tresty za horšie incidenty, Kevin Magnussen na Veľkej cene Monaka unikol akémukoľvek pokarhaniu za svoj pokus o manéver na Sergia Péreza. Už sa nikdy nedozvieme, či by to bolo inak, keby nemal na konte desať trestných bodov a nehrozil mu zákaz štartu. Podľa majstra sveta z roku 1997 Jacqua Villeneuva však mal prísť dištanc.

Ocon si za svoj manéver na Gaslyho odniesol trest, Alonso za útok na Sainza v Číne dostal dokonca tri body. Magnussenovi komisári takisto rozdávali body na počkanie, ale len do okamihu, keď ich nemal príliš veľa. Keď mu v Monaku hrozil bezprostredný zákaz štartu, cúvli a netrestali.

Je však otázne, koľko takých incidentov ešte Magnussenovi prejde, keďže trestné body sa mu zmažú až v roku 2025. Bývalý pilot a majster sveta Jacques Villeneuve má jasno v tom, čo malo nasledovať. „Čo si Magnussen vôbec myslel? Veď vo Formule 1 jazdí už nejaký čas,“ rozčuľuje sa bývalý pilot Williamsu pre Best Online Poker Sites.

„Jazdec vpredu, v tomto prípade Pérez, sa nebude pozerať do spätných zrkadiel. Len si ich rýchlo skontrolujete a keď nevidíte niekoho vedľa seba, tak aj keby sa súper blížil, skrátka normálne zatočíte do zákruty. Ako jazdec vzadu máte vedieť, čo sa deje pred vami a posúdiť dôsledky. Samozrejme, že tam nebolo miesto a došlo k obrovskej nehode,“ hnevá sa Villeneuve.

„Keď vystúpil z auta, Magnussen povedal: ‚Mal mi nechať viac miesta.‘ Nás však vždy učili, že jazdec vzadu nesie zodpovednosť. Keď chcete ísť do súboja bok po boku, tak sa musíte skutočne dostať na jeho úroveň, nie byť so svojím predným krídlom na úrovni jeho zadných kolies,“ dodal Kanaďan.

To však nie je jediná vec, ktorá majstra sveta z roku 1997 rozhnevala. Je tu aj následná komunikácia dánskeho pretekára, ktorý však v danom okamihu zrejme nemal na výber a musel sa tváriť ako nevinná obeť, aby na seba nezoslal ďalší hnev. „Nevystúpil z auta a nepovedal: ‚Ups, prepáčte, úplne som to pokašľal.‘ Miesto toho naznačil, že je to opačne. Pardon, ale na akej planéte to žijeme?“ rozčuľuje sa Villeneuve.

„Zaráža ma nedostatočné chápanie situácie z Magnussenovej strany. Toto je Formula 1, nie Formula 4, kde to pätnásťroční chlapci ešte celkom nechápu. Skutočnosť, že nedostal penalizáciu, ukazuje, že systém nie je nestranný. Keby dostal trest, tak s ním by prišiel aj zákaz štartu,“ hovorí Villeneuve.

„Oni to však neurobili, takže na čo vlastne máme také pravidlá? Bola to obrovská nehoda, bolo to nebezpečné, bolo to smiešne a bol to súboj o nejaké sedemnáste miesto. Nebojoval o vedenie v pretekoch. Prvé kolo a vy to nedokážete posúdiť? Veď je to šialené,“ skonštatoval Kanaďan.

Súvisiace články

Diskusia