logo F1online.sk

Podľa Allisona sa pravidlá nevyčerpali: Stále môžeme urobiť veľa krokov

George Russell
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 1. 2024

Nedávno to boli presne dva roky, čo sme na našej stránke zverejnili článok, v ktorom hovoril technický riaditeľ Mercedesu James Allison. Ten pred štartom ročníka 2022 prorokoval, že niektoré tímy pristúpia k novým technickým pravidlám celkom nesprávne. Ako sa nakoniec ukázalo, patril k nim aj Mercedes. Po dvoch rokoch s týmito predpismi sa pre zmenu obávame, či inžinieri nenarazia na vývojový strop, ale to sa podľa Allisona tak skoro nestane.

Rok 2024 by sa mal stať rokom konvergencie konceptov. Už vieme, že cesta Red Bullu je najlepšia, ale aj tá sa dá doplniť nápadmi a myšlienkami iných tímov a tiež novými nápadmi a myšlienkami. Tie sa podľa slov technického riaditeľa Mercedesu Jamesa Allisona nemíňajú. Naopak, inžinieri majú pred sebou ešte množstvo neprebádaného územia.

„Myslím si, že väčšina ľudí sa bude uberať podobnou cestou,“ povedal Allison, ktorého cituje magazín Autosport. „To však ešte neznamená, že neexistuje žiadny priestor na inovácie. Tieto autá, a to nie je žiadne tajomstvo, jazdia blízko pri zemi a práve tam dosahujú najlepší výkon.“

„Snažíte sa vyriešiť, ako spoľahlivo, presne a kontrolovane dostať auto do výšky, s ktorou máte istotu, že s ňou prežije vaša doska pod podlahou, ale zároveň vám poskytne každý kúsok prítlaku, ktorý je auto schopné ponúknuť. Stále môžeme urobiť veľa krokov,“ povedal Allison.

Dosahovať pokroky je však v tejto dobe zložitejšie než kedykoľvek predtým. Iste, jednoduché to nebolo nikdy, ale úlohy inžinierov vo Formule 1 zostávajú desaťročia rovnaké. Kým Jamesov šéf Toto Wolff je známym pesimistom, ktorý vidí pohár zakaždým ako poloprázdny, jeho technický riaditeľ si dovolí o niečo optimistickejší prístup.

„Zakaždým je to ako jazda na horskej dráhe. Robíte si nádeje, ale potom vás bohovia motoršportu zrazia na kolená, aby vás prinútili nájsť ďalší impulz. Dúfam, že naša cesta nahor bude strmá, rýchla a bezpečná, ale nech ju už absolvujeme akýmkoľvek tempom, bude to zábava v snahe dobre zabojovať s našimi súpermi,“ povedal Allison.