logo F1online.sk

Browna znepokojuje zužujúca sa spolupráca medzi Red Bullom a AlphaTauri

Oscar Piastri a Zak Brown
© Twitter/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 1. 2024

Zmŕtvychvstanie AlphaTauri v závere sezóny 2023 dokonalo pripravilo pôdu pre jednu z prvých kontroverzií ročníka 2024. Ako to už býva, úzka spolupráca dvoch tímov, dodávateľa a zákazníka, vzbudzuje zakaždým veľkú nedôveru. AlphaTauri vykonalo v posledných mesiacoch rad zmien, ktoré robia nemalé starosti ich konkurentom. Tí už tušia, že taliansky tím, ktorý sa čoskoro presťahuje do Milton Keynes, vstúpi do novej sezóny v skvelej forme.

Jedným z najhlasnejších kritikov zužujúcej sa spolupráce Red Bullu a AlphaTauri je generálny riaditeľ McLarenu Zak Brown. Jeho bývalý podriadený Andreas Seidl išiel v roku 2022 poriadne „po krku“ tímu Haas a v roku 2024 sa stali ich terčom Red Bull a AlphaTauri. Zákaznícky tím vo vlastníctve výrobcu energetických nápojov sa stane čoskoro susedom hlavného tímu v Milton Keynes, kde vzniká nová budova. Práve tam sa presunie vývoj AlphaTauri.

Nie tak dávno najhorší tím Formuly 1 zmení svoj názov, má nových šéfov a úplne novú vývojovú kanceláriu. S Red Bullom zdieľa nielen majiteľov, ale aj veterný tunel a simulátor, čo prirodzene vzbudzuje obavy. „Rád by som videl, aby sme sa ako šport pozreli na pravidlá, ktoré stále umožňujú držbu dvoch tímov v rukách jedného majiteľa,“ povedal Brown, ktorý patrí k najhlasnejším kritikom kooperácie Red Bullu a AlphaTauri.

Je pravda, že dva tímy v rukách jedného vlastníka je vo svete globálnych športov absolútny unikát. Futbalová UEFA má pre tento prípad zavedené svoje pravidlá, ktoré bránia dokonca aj tomu, aby dva kluby z dvoch rôznych krajín prevzal jeden majiteľ. V zámorských súťažiach ako NHL, NBA, MLB a ďalších je niečo také celkom zakázané. Formula 1 je však v tomto smere naďalej unikát.

„Podľa mňa je to vážny problém pre spravodlivosť športu a pre fanúšikov. Preto to v podstate nie je povolené v žiadnej ďalšej veľkej športovej lige. Bol by som rád, keby sme sa na to ako odvetvie zamerali skôr, než sa vrátime do čias, keď bola Formula 1 nevyvážená, pretože sa ľudia zahrávali s pravidlami,“ prehlásil americký biznismen.

„AlphaTauri sa podľa mojich informácií sťahuje do Spojeného kráľovstva, čo bude podľa mňa prínosom pre oba tímy. Spoluvlastníctvo dvoch stajní je veľký problém pre zdravie nášho športu a spravodlivosť v našom športe,“ pokračoval Brown.

„Keď vznikli tieto pravidlá, ktoré umožňujú vlastníctvo dvoch tímov v rukách jedného majiteľa, náš šport bol v úplne inej situácii. Existovala obrovská priepasť medzi bohatými a chudobnými. Teraz všetci napĺňajú rozpočtový strop až po okraj alebo sú k tomu veľmi blízko. Podľa mňa to musíme riešiť, pretože to niekomu môže poskytnúť neférovú výhodu,“ vyjadril šéf McLarenu svoje obavy.

Súvisiace články