logo F1online.sk

Allison: Bočnice sú najviditeľnejší, ale nie rozhodujúci faktor

George Russell
© LAT Images/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 1. 2024

Bude rok 2024 rokom konvergencie konceptov vo Formule 1? Nuž, jedno je isté, Mercedes tentokrát nepredstaví auto s úzkymi bočnicami. Technický riaditeľ tímu James Allison však opäť zopakoval, že na bočnice by sme sa nemali upínať.

Koncepty a bočnice udávali trend rozhovorov medzi fanúšikmi i odborníkmi v posledných dvoch rokoch. Red Bull, Mercedes a Ferrari sa v roku 2022 vydali každý svojou cestou, ale zdá sa, že len prvý menovaný to zvládol na jednotku. Pred novou sezónou však očakávame, že všetkých desať tímov sa s väčšími či menšími odchýlkami vydá jednou cestou.

„Pre dizajnéra alebo výkonného pracovníka v F1 nemá koncept v skutočnosti s autom nič spoločné,“ povedal pre televíziu Sky Sports technický riaditeľ Mercedesu James Allison. „Ide o proces, pri ktorom sa rozhodujete, aké bude dobré a aké bude zlé auto. Je to vaša metodika, pri ktorej určitým spôsobom preosievate mnohé veci a rozhodujete, čo dáte na auto, aby ste získali lepší čas na kolo. Je to metóda a samotné auto je len jej výstupom.“

„Posledné dva roky si od nás vyžiadali zmenu nášho prístupu, našej metodiky a, ak chcete, aj nášho konceptu. Výsledkom je odlišný hardvér, ktorý je definovaný rôznymi rozhodnutiami a rôznymi úvahami o tom, čo je dôležité a čo nie. Človek sa nadchýna konečným výsledkom, ale v skutočnosti náš osud určuje prístup,“ vysvetlil Allison.

Veľa ľudí sa upína na bočnice ako najviditeľnejšie prvky konceptu Mercedesu. Technický guru však neustále opakuje, že z bočníc sa stal skôr symbol ako determinujúci faktor. Výsledný koncept sa totiž začína na prednom krídle a končí na zadnom krídle a difúzore.

„Nevnímam svet rovnako ako vy, ktorí sa pozeráte na bočnice a hovoríte, že je to koncept. S naším autom sme sa určite vydali nekonkurencieschopnou cestou od špičky nosa až po zadnú časť monopostu. Z vizuálneho hľadiska sú bočnice najviditeľnejšie, ale v žiadnom prípade to nebol rozhodujúci faktor,“ hovorí Allison.

„Auto nebolo spredu-dozadu správne postavené a presne to sme sa museli naučiť a vyrovnať sa s tým – trvalo nám to dlhšie, než by sa nám páčilo. Bočnice sú možno symbolom toho, že tímu trvalo príliš dlho, kým zistil, ktorá cesta vedie dopredu. V žiadnom prípade však nie sú tým charakteristickým znakom, ktorý spečatil náš osud,“ dodal.

Súvisiace články