logo F1online.sk

Tím F1 s talianskym sídlom je neudržateľný: Potrebujeme prilákať špičkové britské talenty

Nyck de Vries, AlphaTauri zozadu
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 1. 2024

Je dnes pre úspech tímu Formuly 1 nevyhnutné, aby sídlil vo Veľkej Británii? V súčasnosti sa tam nachádza presne sedem z desiatich stajní a toto číslo sa čoskoro rozšíri. Aj keď AlphaTauri (už zanedlho pod novým názvom) ponechá nemalú časť svojich aktivít v talianskej Faenze, vývoj monopostu sa už čoskoro naplno presunie do Anglicka.

Už v priebehu roku 2024 sa aerodynamické oddelenie AlphaTauri presunie z anglického Bicesteru (kam sa dočasne presunulo z Faenzy) do novej budovy v Milton Keynes. Red Bull tak urobí so svojím sesterským tímom podobný krok ako Ferrari s Haasom. Okrem aerodynamiky bude v novej budove pracovať aj oddelenie pre dynamiku monopostu.

Dôvod tohto kroku je jasný: v Anglicku nájdete najviac skúsených pracovníkov a tie najlepšie mozgy. Keď ich chce AlphaTauri prilákať do svojich radov, musí sa presunúť do „Motorsport Valley“, aby tím ľahšie získal novú pracovnú silu. „Milton Keynes Performance Centre (ako znie názov novej budovy, pozn. red.) bude nevyhnutné, pretože zariadenie v Bicesteri už začína byť príliš malé. Nemáme žiadne parkovacie miesta, nemáme žiadnu jedáleň,“ povedal pre Motorsport.com generálny riaditeľ stajne Peter Bayer.

„Musíme byť atraktívnym zamestnávateľom. Začína to, samozrejme, tímom ako takým, jeho identitou, ale potom je tu aj zázemie a možnosti kariérneho rastu pre ľudí. Práve preto budú tieto zariadenia nesmierne dôležité,“ povedal Bayer o svojom rozrastajúcom sa tíme.

„Okrem toho nám čoskoro končí nájomná zmluva v Bicesteri, takže sme sa tak či onak museli presťahovať. Výhodou je, samozrejme, aj blízkosť Red Bullu a ich areálu. Práca vo veternom tuneli a na simulátore bude pre nás jednoduchšia. To všetko uľahčí život inžinierom,“ dodal Bayer.

Nezabúdajme pritom, že pre taliansky tím je v podstate nemožné zlanáriť britských inžinierov. Na tento problém dlhodobo naráža Ferrari, ktoré môže lákať aspoň na tradíciu, ale AlphaTauri sa na niečo také rozhodne nemôže spoliehať. „V súčasnosti vedieme pomerne intenzívnu náborovú kampaň, takže teraz môžeme špičkovým britským talentom ponúknuť pracovné miesto v Spojenom kráľovstve. Nerád to hovorím, pretože Faenza je krásna, ale pre nich je to problém,“ povedal Bayer.

Nemôžete svoju rodinu presťahovať do Faenzy. Aj keby ste veľmi chceli, skrátka to nie je možné, pretože anglicky hovoriaci ľudia sa tam nemajú ako vyžiť. Generálny riaditeľ AlphaTauri to vysvetlil jednoducho. „Dám vám príklad z vlastného života. Keď som začínal, vzal som moju manželku do Faenzy. Povedala, aké je to tam krásne. Dali sme si pizzu a zašli k moru. Spýtala sa: ‚Čo školy?‘ Odpovedal som: ‚Myslím, že tu žiadna nie je.‘ Tak sa spýtala: ‚A čo nejaká práca pre mňa?‘ Odpoveď je však rovnaká. Ak nehovoríte po taliansky a ak sú vaše deti väčšie, sťahovanie je veľmi náročné,“ vysvetlil Bayer.

„Tuším, že máme niekoľko britských inžinierov, ktorí sa teraz vrátia do Milton Keynes. Presun s tímom sme ponúkli aj Talianom, ale to nie je žiadna povinnosť. Je však jasné, že väčšina nových zamestnancov sú Briti,“ dodal.

Súvisiace články