logo F1online.sk

Red Bull sprvu nechcel Ricciarda v AlphaTauri, priznal Bayer

Daniel Ricciardo
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 1. 2024

Keď na konci sezóny 2022 vyhodil McLaren Daniela Ricciarda, austrálsky pretekár si nenašiel žiadne miesto na štartovom rošte. Rozhodol sa preto pre návrat „domov“ do Red Bullu, kde sa stal rezervným pilotom. Netrvalo však dlho a ozvalo sa volanie z AlphaTauri. Tam sa začali zaujímať o možnosti, ako dostať Ricciarda do kokpitu svojho tímu. Trochu paradoxne však narazili na počiatočný odpor svojich kolegov.

Rodák z Perthu už po desiatich veľkých cenách nahradil v kokpite Nycka de Vriesa. Rozhodujúce pravdepodobne boli testy Pirelli v Silverstone, na ktorých sa Ricciardo ukázal za volantom súčasného Red Bullu. Rýchlosť mu nechýbala, vďaka čomu nadobudli jeho šéfovia presvedčenie, že pre sesterský tím AlphaTauri je lepšou voľbou než Nyck de Vries. Snaha bossov stajne z Faenzy o služby austrálskeho pretekára však siaha ešte do obdobia pred testom na britskom okruhu.

„Pôvodne nám povedali: ‚Nie, Daniel je rezervným jazdcom Red Bullu a presne tak to aj zostane‘,“ povedal generálny riaditeľ AlphaTauri Peter Bayer pre Motorsport Magazin, na ktorý odkazuje portál PlanetF1.com. „Potom sme sa v priebehu mesiaca naďalej vypytovali, ako sa veci majú.“

V Red Bulle sa nakoniec nechali presvedčiť. Asi neprekvapí, že kľúčovú rolu pri rozhodovaní zohral Helmut Marko. Dobrý výkon Ricciarda na testoch bol nakoniec posledným dielikom skladačky. „V istom okamihu za nami prišiel Christian Horner a povedal: ‚Uskutočníme test v Silverstone a možno sa na to pozrieme.‘ Nakoniec Helmut Marko povedal: ‚Áno, prečo nie?‘“

A bola ruka v rukáve. V AlphaTauri neskôr otvorene prehlásili, že v súčasnej Formule 1 nie je vôbec ideálne, keď nasadíte dvoch mladých pilotov. Skúsenosti sa pri zložitosti terajších monopostov stávajú neoceniteľnými, čo bol jeden z dôvodov, prečo vo Faenze nakoniec siahli po Ricciardovi. „Daniel má skúsenosti, takže nám pomáha s nastavením na všetkých tratiach,“ povedal Bayer.

„Je tiež pre Júkiho dobrou referenciou. V priebehu jedného týždňa priniesol do tímu neuveriteľné množstvo novej energie. Našich mechanikov to potešilo: ‚Hej, vau, niečo sa deje!‘ Prechod nebol jednoduchý, ale nakoniec to malo veľmi pozitívny vplyv,“ dodal generálny riaditeľ AlphaTauri.

Súvisiace články