logo F1online.sk

V AlphaTauri aplikujú „rozvážnejší“ prístup. Cieľom je návrat na pozície z rokov 2020 a 2021

Júki Cunoda
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík5. 1. 2024

Najväčšia senzácia záverečnej časti sezóny? Povstanie z popola AlphaTauri však neprinieslo obdiv, ale skôr kritiku. Spájanie s dominantným Red Bullom vyvoláva u konkurencie obavy, že tímy si budú vymieňať viac ako len niektoré komponenty. Technický riaditeľ AlphaTauri Jody Egginton si však nemyslí, že stajňa z Faenzy sa niekedy dostane zo stredu poľa.

Z beznádejne najhoršieho tímu až na čelo stredu poľa? To všetko v priebehu pár týždňov. V Mexiku a v Abú Zabí dokázali AlphaTauri poraziť len tí najlepší. Nechali za sebou Alpiny, Aston Martiny a v jednom prípade dokonca aj McLaren. Obrovský posun vyvolal podozrenia a jeden nemenovaný inžinier Red Bullu dokonca tlmočil nemeckému magazínu Auto Motor und Sport obavy najvyššieho vedenia, že ich F1 prinúti k predaju sesterského tímu, keby AlphaTauri skončilo v najlepšej päťke Pohára konštruktérov.

Nič to však nemení na fakte, že taliansky tím – čoskoro pod novým menom – chce nadviazať na úspechy z posledných mesiacov. „Chceme pokračovať na nastúpenej ceste. Cieľom je dosiahnuť niečo podobné ako v rokoch 2020 až 2021. Už sa nám to predtým podarilo, teraz potrebujeme dobrú zimu a na štarte sezóny sa dobre odraziť,“ povedal v rozhovore pre Motorsport.com technický riaditeľAlphaTauri Jody Egginton.

„Keď sa nám to podarí, čaká nás o trochu… nechcem povedať ľahšia sezóna, pretože to nie je nikdy ľahké, ale vzostupná krivka. Teraz môžeme zvoliť rozvážnejší prístup pri vývoji monopostu. Vlani sa všetci snažili dostať toho do auta čo najviac a čo najrýchlejšie. Teraz však chceme zvoliť rozvážnejší a dôslednejší prístup,“ dodal Egginton.

AlphaTauri vlani ukázalo, že sa po nevydarenom štarte do sezóny dokáže vrátiť späť do boja. Niežeby niekto chcel na vlastnej koži zisťovať, či má túto schopnosť, ale podľa technického riaditeľa tímu je pri vývoji lepšie zvoliť rozvážnejší prístup. „Verejne aj interne sme veľmi jasne povedali, ktoré z našich cieľov sme nesplnili. Museli sme sa tým zaoberať,“ hovorí Egginton.

„V priebehu sezóny sa však všetci posúvajú dopredu. Tímu treba udeliť kredit. Podarilo sa nám vydriapať späť, ale máme pred sebou ešte veľa práce, aby sme sa dostali tam, kde chceme byť. Ak sa nám podarí udržať túto trajektóriu, môžeme sa dostať na podobnú úroveň ako v rokoch 2020 a 2021. V roku 2021 sme sa trafili do čierneho a mali sme dobrú a konzistentnú sezónu,“ uzavrel technický riaditeľ stajne.

Súvisiace články