logo F1online.sk

Ricciardo ľutoval de Vriesa: Asi nedostal dosť času

Nyck de Vries
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 12. 2023

Bol to nepochybne jeden z najsmutnejších príbehov sezóny 2023. Nyck de Vries a jeho krátky „stint“ v AlphaTauri skončil kruto, ale vzhľadom na históriu Red Bullu to málokoho prekvapilo. Formula 1 je nekompromisný biznis a aj keď Holanďan svojimi výkonmi prakticky nikoho neohúril, všetci ho po odchode z tímu ľutovali. Patrí medzi nich aj jeho nástupca Daniel Ricciardo.

Austrálsky pretekár sa do Formuly 1 vrátil za okolností, ktoré sú pre Red Bull typické. Jeden musel prehrýzť obrovskú športovú bolesť, aby uvoľnil miesto a otvoril príležitosť druhému. Po svojom konci v McLarene nevedel Daniel Ricciardo, či sa ešte do Formuly 1 vráti, ale pozícia rezervného pilota v Red Bulle bola ideálnou príležitosťou na comeback.

Austrálskemu pretekárovi sa to zrejme podarilo skôr, než sám očakával. Už na jedenástych pretekoch sezóny v Maďarsku posadil svoj široký úsmev do kokpitu AlphaTauri a oficiálne reštartoval svoju kariéru. Keďže však sám dobre vie, aká dokáže byť Formula 1 bolestivá, tak so svojím predchodcom súcitil.

„Áno, pretože som si tým prešiel necelý rok predtým,“ prehlásil Ricciardo v podcaste Beyond the Grid. „Viete, dokážem to pochopiť, ale je to veľmi subjektívna otázka. Mal dostatok času? Možno nie. Boli jeho výsledky dostatočne dobré? Možno nie.“

„Možno je to však tým, čím som si sám prešiel. Už mám po tridsiatke a všetci chlapci na rošte do svojich kariér toľko investovali. Platí to aj pre Nycka, ktorý do pretekania vložil veľmi veľa,“ hovorí Ricciardo, ktorému je ľúto, že kariéra vo Formule 1 a radosť z nej vydržali de Vriesovi tak krátko.

„Konečne dostal šancu, ale nevyšlo mu to. Šesť mesiacov predtým zažil pravdepodobne najväčšiu radosť vo svojej kariére a veľmi sa tešil na začiatok novej sezóny. Prešlo však len šesť mesiacov a bol bez sedačky. Je mi ho ľúto a je mi ľúto každého jazdca, ktorý sa ocitne v takejto situácii, pretože sa veľmi rýchlo môžete prebudiť zo svojho veľkého sna,“ povedal Ricciardo.

Sám Nyck de Vries po svojom odchode z Formuly 1 pozoruhodne mlčal. Výpoveď zobral veľmi športovo a Red Bull nijak nekritizoval. Nakoniec si našiel skvelé miesto, keď sa stal jazdcom majstrovskej Toyoty v Le Mans a pilotom tímu Mahindra vo Formule E.

„Samozrejme, že to bolí, keď to skončí takto predčasne,“ povedal de Vries ešte v septembri. „Dlhé roky som o tom sníval, ale vnímam to tak, že počas života si prechádzate rôznymi fázami a kapitolami. Ako som písal vo svojom príspevku niekoľko dní po tom, čo sa to všetko stalo, život nie je cieľ, je to cesta. Myslím si, že keď sa na to pozriete z tejto perspektívy, pomôže vám to zresetovať a pozerať sa dopredu.“

Súvisiace články