logo F1online.sk

Prečo sa AlphaTauri nezapísalo na štartovú listinu pod novým názvom?

Logo AlphaTauri, ilustračné
© Getty Images/RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár16. 12. 2023

Medzinárodná automobilová federácia v piatok uverejnila štartovú listinu F1 pre rok 2024, na ktorej už figuruje pod novým názvom Sauber, nie však AlphaTauri. O tom, prečo si dáva taliansky celok na čas, viac prezradil generálny riaditeľ Peter Bayer.

Špekulácie o predaji a premenovaní

Začiatkom roka sa vyrojili informácie, na základe ktorých malo byť AlphaTauri na predaj za bezmála miliardu dolárov – nestalo sa. O niečo neskôr sa v kuloároch špekulovalo o tom, že sesterskú stajňu Red Bullu prevezme Hugo Boss – opäť sa nestalo. Tentokrát sa v zákulisí šepká, že celok z Faenzy ponesie od nadchádzajúcej sezóny názov „Racing Bulls“. Stane sa tak?

Vzhľadom na to, že sa AlphaTauri pre rok 2024 zaregistrovalo ako Scuderia AlphaTauri RB, je to vysoko pravdepodobné. „RB“ však nemusí byť nutne skratka pre „Racing Bulls“, ale rovnako tak sa môžu tieto dve písmenká odvolávať na materskú stajňu Red Bull. Ktovie.

Kedy AlphaTauri konečne vyrukuje s novým názvom?

Nás však momentálne trápi niečo iné: prečo AlphaTauri ešte svoj názov nepozmenilo? Bude tak môcť učiniť aj po tom, čo sa oficiálne zaregistrovalo pod starým názvom pre rok 2024? Začneme druhou otázkou: áno bude. Talianskej stajni bude umožnené zmeniť svoj názov kedykoľvek pred začiatkom sezóny.

Na prvú z otázok prináša vysvetlenie generálny riaditeľ tímu Peter Bayer. Rakúšan naznačil, že predstavenie nového názvu je pravdepodobne už iba otázkou dní, keďže sa vraj dolaďujú posledné detaily.

„Nový názov pre tím už máme, a rovnako tak aj novú tímovú identitu,“ vyjadril sa prednedávnom Bayer pre portál RacingNews365.com. „Minulý týždeň sme dostali finálny súhlas od akcionárov. Mali sme stretnutie v Thajsku, kde sme sa dohodli na globálnych stratégiách a témach, sme preto na dobrej ceste. Do tímu prichádzajú úplne noví partneri, čo je nesmierne vzrušujúce.“

„Diskusie medzi dôležitými a významnými partnermi sú časovo náročné,“ vysvetlil Bayer dôvody, pre ktoré ešte nepoznáme nový názov AlphaTauri. „Je potrebné prediskutovať všetky detaily. Všetko je už však dohodnuté, a to vrátane hrubých finančných podmienok.“ ubezpečil netrpezlivú verejnosť niekdajší vysoký funkcionár FIA.

Súvisiace články