logo F1online.sk

Ráta sa len titul, hovorí Allison

Lewis Hamilton
© Steve Etherington/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 12. 2023

Mercedes má za sebou dva neúspešné roky. Keby niekto v roku 2020 povedal, že tento tím získa v rokoch 2022 a 2023 len jedno víťazstvo, málokto z nás by mu veril. Presne to sa však stalo a pre nás je veľmi ťažké predstaviť si Mercedes v takej náročnej situácii. Vrátiť k zašlej sláve ho má jeden zo strojcov predchádzajúcich úspechov James Allison.

Anglický inžinier už bol jednou nohou preč z Formuly 1. Ukázalo sa však, že pre partičku z Brackley bol dôležitejší, než všetci tušili. Allison sa nakoniec má stať mužom, ktorý vyvedie Mercedes z temnoty a vráti ho na víťaznú cestu. On sám zostáva opatrný pri komentovaní ambícií svojho tímu v blízkej budúcnosti, ale nijak neskrýva, že vo Formule 1 záleží len na jednom.

„Dúfam, že nami zavedený program prác bude stačiť, aby sme sa vrátili na víťaznú cestu,“ prehlásil James Allison pre Performance People podcast. „Znamená to vyhrať preteky? Znamená to vyhrať šampionát? Pre mňa sa ráta vždy len titul. Taká je Formula 1. Ide o titul v jazdeckom a konštruktérskom šampionáte.“

„Dúfam, že sme urobili dosť, aby sme dostali šancu v oboch šampionátoch,“ vyjadril s nádejou Allison. Ten v spomínanom rozhovore uviedol, že problémom Mercedesu v ostatných rokoch bola nedostatočná komunikácia vyplývajúca zo snahy jednotlivých oddelení zabrať a napraviť vlastné chyby. Jeho úlohou po návrate do stoličky technického riaditeľa tak bolo primäť svojich podriadených, aby dali hlavy dokopy spoločne, nie jednotlivo.

James nemá len prichádzať s praktickými riešeniami pre monopost W15 a jeho nasledovníkov, ale tiež primäť stovky zamestnancov v Brackley a Brixworthe, aby ťahali za jeden koniec povrazu. „Ak som mal nejaký pozitívny vplyv, tak v tom smere, že som sa pokúsil dať všetkých dokopy. Snažil som sa prinútiť hlavných inžinierov, ktorí vedú najdôležitejšie oddelenia, aby spolu viac hovorili,“ povedal Allison.

„Pokúsil som sa sňať z ich pliec časť tlaku a sústrediť sa len na koordináciu našej práce. Stačí, aby sa títo dôležití ľudia stretli a položili si niekoľko otázok, na ktoré je možné odpovedať len vtedy, ak strávia trochu času vzájomným rozhovorom. Keď strávia čas spoločným dialógom, tak sa sústredia na spoločne dohodnutý program činností a nájdu odpovede,“ hovorí inžinier, ktorý sa už v kariére tešil z titulu s Ferrari, Renaultom aj Mercedesom.

„Netrvá dlho, kým si ľudia opäť zvyknú opierať sa jeden o druhého a nepracujú individuálne. Tak je to vlastne aj oveľa zábavnejšie,“ dodal Allison.

Súvisiace články