logo F1online.sk

Prečo vlastne Cunoda toľko nadáva? Horner prišiel so zaujímavým vysvetlením

Júki Cunoda
© Getty Images/RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár29. 11. 2023

Keď sa povie meno Júki Cunoda, azda každému z nás sa v prvom rade vybaví v mysli drobný Japonec, ktorého snom je si po skončení motoršportovej kariéry otvoriť vlastnú reštauráciu. S rodákom zo Sagamihary sa však fanúšikom spája aj čosi iné – nie veľmi vyberavý slovník. O tom, prečo na prvý pohľad sympatický mladík toľko nadáva, viac prezradil Christian Horner.

Aj keď sú spôsoby Cunodu v súčasnosti už o niečo vyberavejšie, počas prvého roka vo Formule 1 zaznievali z Japoncovej vysielačky slová, z ktorých väčšina by mohla byť v televízii odvysielaná až po desiatej.

Kde sa však toľká hrubosť v naoko slušnom chalanovi vzala? Veď Cunoda tak na trati, ako aj mimo nej, nikdy agresívne či nevychovane nepôsobil. Šéf Red Bullu Christian Horner objasňuje, že za jazdcove nadmerné používanie pejoratív môže zlá interpretácia týchto slov. Cunoda mal totiž počas toho, ako sa učil anglicky, za to, že vulgarizmy sú bežnou súčasťou hovorovej reči.

„Cunoda v istom momente prišiel žiť do Spojeného kráľovstva, a to preto, aby sa naučil anglicky a pretekal za anglický tím, ktorý sídlil na okraji Londýna. Tento malý Japonec si následne počas učenia sa angličtiny zmyslel, že slovo „haj**l“ alebo „ku**a“, je bežná súčasť anglického jazyka, bežnej hovorovej reči,“ objasnil dôvody, pre ktoré Cunoda toľko nadáva, Christian Horner.

„Po tom, čo po prvýkrát nasadol do auta, povedal: ´Rád ťa vidím, ty ču**k´ (nevedno, či boli tieto slová adresované Christianovi Hornerovi alebo niekomu inému, pozn. red.). Mne medzitým iba prebehlo hlavou: ´Naozaj to povedal?!´ Viete, bolo to veľmi smiešne.“

S pribúdajúcimi rokmi v F1 sa však Cunoda našťastie naučil ako-takej slušnosti – a nielen to. Zlepšil sa aj po jazdeckej stránke, keď z tohtoročných 25-tich bodov AlphaTauri pozbieral až sedemnásť.

Z vulgárneho drobca, ktorý sa v počiatkoch kariéry v enormne dobrom svetle neprezentoval ani po rýchlostnej stránke, sa stáva razom jeden z hlavných kandidátov na ohrozenú sedačku Sergia Péreza v Red Bulle. Na to, aby sa posunul do „áčka“, však bude musieť v prvom rade opakovane zdolávať tímového kolegu Daniela Ricciarda. Bude mať Japonec oproti Austrálčanovi navrch aj o rok? To ukáže až čas.

Súvisiace články