logo F1online.sk

Z Cunodu sa stáva expert na Abú Zabí, výsledkom sa chce poďakovať Franzovi Tostovi

Júki Cunoda
© X/AlphaTauri
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 11. 2023

Šance AlphaTauri stále žijú a dokonca by sa dalo povedať, že po sobotnej kvalifikácii sú naďalej reálne. Iste, ak zaboduje len jeden z jazdcov, potrebuje skončiť prinajhoršom šiesty, čo bude pri forme súperov veľmi náročné, ale presne takéto umiestnenie vybojoval v kvalifikácii Júki Cunoda, podľa ktorého chce celý tím získať siedme miesto v Pohári konštruktérov pre odchádzajúceho šéfa Franza Tosta.

Keby japonský mladík toto umiestnenie v pretekoch uhájil a Williams by nebodoval, AlphaTauri by zavŕšilo neuveriteľný comeback. Už na prvý pohľad je však jasné, že to bude nesmierne zložité. Zozadu budú útočiť Fernando Alonso, Sergio Pérez, Lewis Hamilton či Carlos Sainz. Júkiho teda rozhodne čaká dlhých 58 kôl.

„Šieste miesto bolo určite maximom,“ začal Cunoda svoje rozprávanie pre televíziu Sky. „Je to skvelý výsledok, ale nebude to ľahké, pretože máme za sebou pár rýchlych áut. Musíme to teda dokonalo poskladať, ale zatiaľ odviedol tento tím fantastickú prácu.“

„Nebolo to jednoduché, keďže v piatok sme sa trápili, ale v noci sa nám podarilo auto výrazne zlepšiť. V kokpite som sa cítil naozaj dobre, takže uvidíme, ako sa to v nedeľu vyvinie. Všetko je možné, zvlášť s degradáciou, ktorá sa na tejto trati zdá byť o dosť väčšia, než sme očakávali. Uvidíme teda, ako to bude vyzerať,“ dodal Júki.

Ten si v sobotu zapísal dôležité a vysoké kvalifikačné víťazstvo. Kým Daniel Ricciardo odštartuje až štrnásty, Cunoda sa postaví do tretieho radu. Zo siedmich víkendov pritom Austrálčana porazil v sobotu štyrikrát, čo tiež nie je zanedbateľné. Z Júkiho sa nám stáva tak trochu expert na okruh Yas Marina, v roku 2021 tu skončil štvrtý (dodnes jeho najlepšie umiestnenie v kariére), vlani tu v kvalifikácii aj v pretekoch porazil tímového kolegu Pierra Gaslyho.

„Myslím si, že celkovo som bol v tomto roku pomerne konzistentný. V posledných pár pretekoch sa mi postavili do cesty penalizácie za výmenu pohonnej jednotky a ďalšie veci, pre ktoré nešiel môj víkend hladko. Vyzeralo to, že sa nám nedarí, ale v skutočnosti som bol vcelku konzistentný,“ povedal Cunodu.

„Na záverečný víkend som si tak priviezol dobrú sebadôveru a v Abú Zabí sa mi v posledných dvoch rokoch celkom darilo. Dodalo mi to teda nejaké sebavedomie navyše a auto aj vďaka najnovším vylepšeniam priam lietalo,“ dodal Júki.

Tento víkend je veľká pozornosť venovaná odchádzajúcemu šéfovi Franzovi Tostovi. Odhodlané AlphaTauri chce aj pre neho preskočiť Williams a vybojovať to siedme miesto v Pohári konštruktérov. Pre Júkiho to platí dvojnásobne, keďže Rakúšan mal na jeho kariéru obrovský vplyv.

„Vieme, že potrebujeme skončiť niekde v okolí šiesteho miesta. Myslím si, že to siedme miesto v Pohári konštruktérov by pre neho bol ten najlepší darček na rozlúčku. Nie je to nemožné a ja chcem vidieť na jeho tvári úsmev. Bez neho by som nebol schopný takto sa vyvinúť ako jazdec. Dám do toho všetko a budem sa snažiť poďakovať mu svojím výsledkom,“ povedal Cunoda.

Súvisiace články